lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de març, 2009

Més del 25% dels independentistes catalans són castellanoparlants

Més del 25% dels independentistes catalans són castellanoparlants i el percentatge augmenta, segons un estudi del Cercle d'Estudis Sobiranistes presentat aquest dijous. L'anàlisi es basa en dades extretes de les enquestes realitzades entre el 1991 i el 2008 pel CIS (el Centre d'Investigacions Sociològiques espanyol), l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) –de la UAB i la Diputació de Barcelona– i la UOC (Universitat Oberta de Catalunya). El total d'enquestats és de 33.824.

Amb el títol Suport social a la independència de Catalunya. Perfils sociològics, el treball vol reflectir quins són els patrons de comportament principals dels independentistes, els unionistes i els indecisos que viuen a Catalunya. Seguint les conclusions de l'estudi, destaca el fet que la llengua dels independentistes és majoritàriament el català, en un 66,4%, però també hi ha castellanoparlants, un 25,7%, que donen suport a aquesta opció política. Un 7,1% dels independentistes parlen totes dues llengües a casa i un 0,8% en parlen alguna altra. Aquest percentatge, però, és el de la mitjana del període estudiat. En canvi, en els darrers tres anys, s'han incorporat més castellanoparlants a l'independentisme, i ja són un 31%.

L'estudi ha estat presentat pel president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, l'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques espanyol Marc Belzunces i el director de la fundació, l'economista Roger Albinyana.