lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de març, 2009

Mor a Barcelona Pepe Rubianes als 61 anys

Pepe Rubianes 010309 CATr

L'actor Pepe Rubianes ha mort aquest diumenge a Barcelona a l'edat de 61 anys a causa del càncer de pulmó que patia. Rubianes va anunciar l'abril de l'any passat que li havien diagnosticat un càncer de pulmó i que suspenia les funcions i la gira del seu espectacle La sonrisa etíope per un període de sis mesos. L'enterrament de l'actor i director teatral nascut el 1947 a Villagarcía d'Arousa (Pontevedra) serà aquest dilluns a les 13,30 hores al tanatori de Sancho Dávila, on aquesta tarda s'obrirà la capella ardent. La sonrisa etíope s'estava representant amb èxit de públic a la Sala 1 del Club Capitol de Barcelona, teatre on havia representat durant anys una de les seves actuacions més vistes, Rubianes solamente, que es va estrenar el 1997 i va estar 9 anys en representació.

A més de la seva vessant més irònica i sarcàstica que el caracteritzaven, Rubianes va escriure i dirigir Lorca eran todos, que explica les atrocitats que van acabar amb l'assassinat del poeta pel franquisme. L'obra, aplaudida per la crítica, va provocar una gran polèmica quan es va obligar a cancel·lar la representació al Teatre Español de Madrid el setembre del 2006, fet que va ser interpretat com a "censura" per gran part del col·lectiu d'actors, artistes i directors. La polèmica va sorgir, en part, per la llarga polèmica que va viure Rubianes, fins i tot als tribunals, per les paraules pronunciades al gener del 2006 al programa El club de TV3, en què va parlar d'un tipus d'Espanya, "l'Espanya negra que fa molta gatzara". En referència a aquesta Espanya, que segons l'actor era "la negra, franquista i ultrareaccionària", Rubianes va dir que els espanyols "es fotin Espanya al puto cul a veure si els exploten els ous" i que "se'n vagin a la merda la puta Espanya". La polèmica es va desbordar després que la COPE denunciés les paraules de Rubianes per antena. Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola va interposar una querella al jutjat de San Feliu de Llobregat per ultratge a la nació espanyola i incitació a l'odi dels pobles. La querella va ser arxivada el maig del 2007.

Pepe Rubianes va escriure el llibre Me voy, en què narrava les seves vivències i viatges personals, que es va convertir en un dels llibres més venuts durant el Sant Jordi del 2007. VilaWeb: S'ha mort l'actor i director teatral Pepe Rubianes