lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 d’abril, 2009

L'escriptor Javier Cercas diu que Joan Carles I va "facilitar" el cop d'Estat

L'escriptor Javier Cercas ha presentat aquest dijous el seu llibre Anatomía de un instante que retrata el cop d'Estat del 23-F. Cercas creu que el rei va ser qui va avortar l'aixecament dels colpistes perquè era l'únic que ho podia fer, però li retreu la seva actitud anys abans que, segons el seu parer, va "facilitar" el cop d'Estat. Tot i així destaca el seu paper durant la Transició, assegura que no posa en dubte la monarquia i que si hi hagués eleccions a la Corona, ell "votaria" Joan Carles I.

En el seu nou llibre, a cavall entre la crònica, l'assaig i la història, Javier Cercas intenta explicar la "veritat" del 23-F, una qüestió històrica amb grans pinzellades "novel·lesques" i un personatge, Joan Carles I, que segons Cercas, es va "penjar la medalla", encara que va tenir, juntament amb la resta de la classe política, una actitud "temerària" i "irresponsable" en els anys previs al cop d'Estat. "Això no significa que haguem de santificar el rei perquè, com gran part de la classe política, estava estrenant les regles del joc, i el rei també es va equivocar i va fer coses, com explico en el llibre, que no hauria d'haver fet i que van facilitar el cop d'Estat, però va rectificar a temps, i jo diria que ho va fer molt bé", ha reconegut Cercas, autor de Soldados de Salamina.

Anatomía de un instante intenta fugir de la ficció perquè ja el 23-F "s'està convertint en una ficció". És per això que l'autor se sent com si fos una "minyona" perquè intenta "netejar" totes les llegendes que passen com a certes històricament. Viquipèdia: Javier Cercas