lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de maig, 2009

Austràlia mostra més fotos de maltractaments a presos, les que Barack Obama vetava

Diversos mitjans d'Austràlia han tret a la llum algunes fotografies que sembla que formen part de les 2.000 que mostren abusos i maltractaments contra presos detinguts per les tropes nord-americanes a presons de l'Iraq i l'Afganistan i que l'Administració de Barack Obama volia vetar. Obama al·legava que podrien posar en perill els soldats que estan en missions a l'exterior.

La cadena de televisió australiana SBS ha explicat que va aconseguir les fotos l'any 2006, després de l'escàndol provocat per les imatges dels abusos a la presó iraquiana d'Abu Ghraib, però que van decidir no publicar-les aleshores.

El govern nord-americà ja va anunciar dimecres passat que recorreria la decisió d'un tribunal de permetre la desclassificació de les 2.000 fotografies, tal com havia demanat l'Associació Americana per les Llibertats Civils (ACLU).

Les imatges, publicades també pel diari australià Sidney Morning Herald o el britànic Daily Telegraph, mostren un pres penjat nu boca avall o un altre també nu i ple d'excrements amenaçat per un guàrdia. En una altra de les fotos hi ha un pres emmanillat a la reixa d'una finestra d'una cel·la amb el calçotets posats com a mordassa.