lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de juny, 2009

Xipre, seu dels tretzens Jocs dels Petits Estats d'Europa

Xipre acull, des d'avui fins al 6 de juny, els tretzens Jocs dels Petits Estats d'Europa, en què s'apleguen els millors esportistes d'Andorra, San Marino, Mònegue, Malta, Luxemburg, Islàndia, Liechtenstein i Xipre. Tots vuit estats tenen en comú tenir menys d'un milió d'habitants. Els cinquanta-nou esportistes andorrans que hi competeixen miraran de guanyar divuit medalles i superar, així, els resultats obtinguts a Mònegue l'any 2007.

Amb tot, segons que ha recordat el president del Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí, no serà gens fàcil, car el nivell de la resta d'esportistes que hi participen, que és molt alt, s'apuja en cada nova edició.

La idea de fer uns jocs per als estats més petits d'Europa va començar a tenir-se en consideració el 1981, atesa la dificultat que tenien alguns estats a l'hora de poder participar als Jocs Olímpics i, especialment, de guanyar qualcuna medalla. La proposta formal, tanmateix, no es va fer fins el 1984, als Jocs Olímpics de Los Angeles. L'any següent, el 1985, es disputaven a San Marino els primers Jocs dels Petits Estats d'Europa, amb el vist-i-plau del Comitè Olímpic Internacional (COI). Andorra els va organitzar els anys 1991 i 2005. Fou precisament l'any 2005 que va aconseguir de guanyar, ni més ni menys, que trenta medalles (vuit d'or, catorze de bronze i nou d'argent). Tot un èxit.

Aquest esdeveniment esportiu, que patrocinen els comitès olímpics europeus, s'inspira en els valors i ideals que regeixen l'olimpisme: noblesa en la competició, modèstia en el triomf, acceptació de la derrota, igualtat, ètica de l'esforç, agermanament dels pobles, foment de la pau...