lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de juliol, 2009

Mohamed VI allibera un 40% dels reclusos del Marroc per celebrar el seus deu anys com a rei

i grifa gratis, no ? El rei de Marroc, Mohamed VI, ha fet servir la projecció internacional de la celebració dels seus 10 anys de regnat per fer diversos gestos democràtics que donen una nova imatge del país que ell governa sense passar per les urnes. Entre aquestes accions, hi ha una descentralització del govern estatal i la inclusió de membres de l'oposició en algun càrrec executiu, a més de la típica redempció de les penes d'alguns presos.

El Sahara Occidental se'n veurà afectat, el rei Mohamed VI ha ordenat crear, encara sense data, una comissió consultiva per a la regionalització, que haurà d'establir les bases d'un pla de descentralització del país que haurà de començar pel territori del Sahara Occidental. En el discurs a la nació que Mohamed VI ha fet al poble marroquí, a més d'assentar les seves bases del proper any polític, també ha anunciat el que el ministeri de justícia havia confirmat prèviament: 24.865 presos (prop d'un 40% de la població reclusa), dels quals 659 eren de nacionalitat estrangera.

Segons fonts diplomàtiques espanyoles, 178 dels presos alliberats són de nacionalitat espanyola. Les mesures de Gràcia afectaran entre el 65 y el 80 per cent de la població reclosa espanyola en aquest país del magrib, que segons dades del govern espanyol facilitats a principis de juliol, ascendia fins 228 presos. Tot i això, les autoritats consulars espanyoles de Marroc eleven aquesta xifra fins els 278. Els consolats espanyols han informat que la majoria de les excarceracions es faran entre aquest dijous i aquest divendres en grups de 48 ex-presidiaris.

El País: "Vendo costo del 'gueno"