lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de setembre, 2009

ERC i IU s’irriten perquè ZP improvisa amb el pressupost

La política del qui dia passa any empeny ha servit a José Luis Rodríguez Zapatero per anar fent la viu-viu durant uns quants períodes parlamentaris. Però a mesura que el panorama se li complica, en lloc de forjar un esquema clar d’aliances opta per esmunyir-se i emfatitzar la tàctica de la batzegada i la improvisació que tant irrita els seus hipotètics socis. És el cas dels comptes de l’Estat pel 2010, que el dia d’ahir encara no havien estat mostrats als grups amb els quals el PSOE “presumeix” que negociarà per tirar-los endavant, segons evidenciava el portaveu d’ERC, Joan Ridao.

En l’etapa de Pedro Solbes com a vicepresident econòmic, sovint citava els grups abans de l’estiu per explorar la viabilitat de l’entesa de cara a la tardor següent. També en moltes ocasions, Zapatero s’havia implicat directament en la recerca d’aliances. Amb el nou equip econòmic es van fer uns primers passos però, segons apuntava ahir Ridao, no van passar d’una reunió de cortesia amb la vicepresidenta Elena Salgado en la qual no es va entrar en cap detall sobre els futurs comptes. Això no impedeix que el PSOE, a través del seu portaveu parlamentari, José Antonio Alonso, segueixi donant per fet que a hores d’ara ja tenen lligat el nombre suficient de vots per aprovar els comptes i altres iniciatives tan complexes com l’ajut dels 420 euros. En tot cas, els propers dies obriran negociació amb tots els grups “sense prejudicis”, subratllava.

En privat, però, la direcció socialista admet que aquest serà un dels anys “més complicats”, perquè els possibles socis “es redueixen” i això farà que augmenti el nivell d’exigència. “Intentaran endurir les seves posicions”, es temen.