lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de desembre, 2009

Montilla afirma que dir que Catalunya és una nació és una realitat i no un desig constitucional

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat durant l'acte solemne de celebració del 650è aniversari de la institució que afirmar que Catalunya és una nació és "definir una realitat" i no un "desig constitucional".

Montilla, durant la declaració a la qual han assistit representants de totes les forces polítiques, ha subratllat que afirmar la nacionalitat de Catalunya és possible per la "continuïtat històrica" de la Generalitat, tot i dictadures i guerres, i per tant no és un deliri o un caprici, sinó la "suma de sentiments i fets".

"En afirmar que Catalunya és una nació simplement volem expressar lliurement allò que som i allò que volem seguir sent", ha insistit, si bé ha afegit que l'esmentada afirmació es pot fer des de la "lleialtat" a la resta de "pobles veïns" amb els quals es comparteix una realitat política d'abast més ampli, referint-se a la resta de regions. El president número 128 de la història de la Generalitat ha afirmat que l'institució no és un "accident de la història", sinó més aviat el fruit d'un "esperit tossut" de desig per a la pau, la justícia i la llibertat, ja que "a Catalunya, democràcia equival a autogovern". Citant el cantautor Joan Manel Serrat, ha recordat que Catalunya és una "pàtria disposada a rebel·lar-se quan se la nega", i ha afirmat també que la nacionalitat no es reivindica simplement per un desig de "reconeixement institucional".

Josep Maria Solé i Sabaté: 650 anys d’història de la Generalitat de Catalunya