lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de febrer, 2010

Iran desafia el món i comença a enriquir urani

Ja l'hem armada !!! El president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, ha deixat oberta una "porta a la interacció" amb la comunitat internacional després d'anunciar el començament del procés d'enriquiment a nivell nacional de combustible nuclear per al reactor de Teheran, decisió que podria suposar un cop gairebé irrevocable a les negociacions amb la comunitat internacional per enriquir el seu urani a l'estranger.

Aquest combustible nuclear era el que les potències internacionals desitjaven proporcionar a l'Iran a canvi que les autoritats de Teheran els donessin el seu urani de baix enriquiment a un 3,5%, del qual es sospita que podria ser empleat en la fabricació d'armes de destrucció massiva. Després l'Iran el rebria amb un enriquiment del 20% per utilitzar-lo en els seus reactors i convertir-lo en isòtops mèdics amb ús civil, aclarint dubtes sobre les intencions pacífiques del seu programa nuclear.

"He demanat al doctor (Ali Akbar) Salehi que es comenci a treballar en la producció de combustible al 20% a través de l'ús de les centrifugadores", ha anunciat Ahmadinejad en relació amb el director de l'organisme nuclear iranià. "Li havíem dit a Occident que vingués i fes l'intercanvi, però sabent que podíem enriquir nosaltres mateixos el combustible al 20%", ha assegurat el president en un discurs televisat. "Els vam donar de dos a tres mesos de termini. I ells van començar un nou joc. Per això li vaig demanar al doctor Salehi que comencés a treballar en la producció del combustible".

"Les portes a la interacció encara estan obertes", ha afegit Ahmadinejad, que ha especulat amb la possibilitat d'utilitzar tecnologia làser per enriquir l'urani, però no n'ha donat més detalls.

Amb aquestes declaracions, s'allunya la possibilitat d'un acord en aquest sentit tot i que aquesta setmana el govern iranià s'havia pronunciat positivament a favor seu. Tot i això, dissabte el mateix secretari de Defensa nord-americà, Robert Gates, va titllar de "decebedora" la resposta final donada per l'Iran respecte a aquesta negociació, marcada pels desacords quant a les quantitats d'urani a entregar i a rebre.