lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de març, 2010

El Govern rebutja l’MTC a Ascó per un possible desbordament de l’Ebre

El govern de la Generalitat argumenta un hipotètic trencament de la presa del pantà de Riba-roja d’Ebre i el posterior desbordament de l’Ebre per refusar la ubicació al terme municipal d’Ascó del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears d’alta intensitat. L’informe també assenyala que tot i que la zona d’emplaçament projectada no és inundable en circumstàncies normals existeix el risc de crescuda de dos barrancs.

El consell executiu de la Generalitat té previst aprovar avui un document amb totes les al·legacions que trametrà al ministeri d’Indústria aquesta mateixa setmana contra la ubicació del cementiri nuclear a la Ribera d’Ebre. Aquesta no és l’única al·legació que formularà el Departament de Medi Ambient per oposar-se a la sitja nuclear. El document conclou que existeixen «efectes potencials significatius sobre el medi ambient» i que la ubicació a Ascó de l’MTC «va en contra de la planificació energètica i territorial aprovada» per la Generalitat. En l’informe d’al·legacions, Medi Ambient destaca que l’emplaçament es troba situat en una zona pròxima a quatre espais naturals: les riberes i illes de l’Ebre, el sistema prelitoral meridional, els tossals d’Almatret i Riba-roja, i la serra de Montsant-Pas de l’Ase i relaciona totes les espècies animals i vegetals, al voltant d’una setantena, que quedarien afectades en cas d’una fuita nuclear i destaca en concret una trentena d’espècies protegides, algunes de les quals en perill d’extinció com l’àguila cuabarrada, l’àguila reial, el visó europeu o la llúdriga.

En les al·legacions Medi ambient argumenta també que tot i que «Ascó encara disposa de la indústria nuclear ha patit una pèrdua de població en els últims 25 anys».

El Punt: La falta de consens, la inundabilitat o fins i tot la fauna protegida, les raons contra Ascó

Avui: Els municipis nuclears acusen el govern català de crear alarma

Diari de Tarragona: Ecologistas en Acción presentan las alegaciones en contra de la candidatura de Ascó al almacén de residuos nucleares