lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de març, 2010

L'Audiència Nacional condemna Otegi a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme

La secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional ha condemnat aquest dimarts l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi a dos anys de presó i 16 d'inhabilitació per enaltir el terrorisme durant la seva participació en un homenatge a l'etarra José María Sagarduy, àlies Gatza, que es va fer el 9 de juliol del 2005 al municipi d'Amorebieta (Biscaia). El tribunal l'absol del delicte d'associació i reunió il·lícita.

Durant el judici, que va quedar vist per a sentència el passat 29 de gener, la fiscal Blanca Rodríguez va assegurar que Otegi va participar en l'acte "usant la bandera d'ETA". L'exportaveu de Batasuna va defensar que la seva única aposta és "per les vies polítiques i democràtiques", però va rebutjar condemnar la violència, en no contestar la pregunta que la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, li va fer en aquest sentit. La resposta de la magistrada a la negativa del processat –"Això ja ho sabia jo"– va provocar les crítiques de la defensa d'Otegi, que va anunciar que recorrerà contra la "parcialitat" del tribunal si és condemnat.

Les intervencions de Murillo van ser un dels aspectes més comentats del judici. Només iniciar la vista oral, l'advocada Jone Goiricelaia va preguntar a la jutge si podia donar aigua a Otegi, que es trobava en vaga de fam. La presidenta del tribunal va respondre: "Per mi, com si vol beure vi".