lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 d’abril, 2010

L'Audiència Nacional absol els cinc directius d''Egunkaria' acusats de pertànyer a ETA

La secció primera de la sala penal de l'Audiència Nacional ha absolt avui els cinc directius del diari Egunkaria acusats de pertànyer a l'organització terrorista ETA per impulsar la constitució del diari, que va ser clausurat el 2003 per ordre del jutge Juan del Olmo.

La sentència de la sala penal de l'Audiència Nacional, presidida pel magistrat Javier Gómez Bermúdez, considera que "el tancament provisional o cautelar d'Egunkaria, únic diari que existia en euskera, no tenia cap cobertura constitucional directa ni cap norma legal especial i expressa que la permetés". La resolució de la sala penal de l'Audiència remarca que la línia informativa "permetia descartar que el diari fos instrument per a la comissió de delictes" i que la seva clausura el 2003 "no tenia habilitació constitucional directa". Durant el judici, que va quedar vist per a sentència el passat 1 de febrer, les acusacions populars de Dignidad y Justicia (DyJ) i l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) van sol·licitar penes d'entre 12 i 14 anys de presó per als directius del diari Juan María Torrealdai, José María Auzmendi, Iñaki Uría, Martxelo Otamendi i Xabier Oleaga, en entendre que ETA estava darrere de la constitució del diari.

La Fiscalia havia sol·licitat la lliure absolució dels acusats "amb treva o sense treva", segons ha exposat en el seu informe definitiu de conclusions el fiscal Miguel Ángel Carballo, el qual ha assegurat que en els seus 13 anys de vida el diari no va publicar ni un sol article que demostrés el suport "ideològic" del rotatiu a la banda.

VilaWeb: Els partits bascos demanen indemnitzacions en el cas Egunkaria