lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de maig, 2010

Oriol Junqueras reclama una actuació immediata de la CE en defensa del cabal ambiental de l'Ebre

L'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha enviat quatre preguntes parlamentàries a la Comissió Europea reclamant-li que tuteli el procés d'elaboració del Pla de la Conca de l'Ebre per tal que compleixi la Directiva Marc de l'Aigua 'Necessitem que Europa actuï de manera decidida davant l'incompliment dels terminis del nou Pla de Conca de l'Ebre. Cal assegurar un cabal ambiental per tal de tenir un riu i un delta vius', ha afirmat Junqueras. L'eurodiputat ha carregat contra el govern espanyol 'que incompleix sistemàticament la normativa europea' i ha recordat que la normativa europea reclamava que els estats membre presentessin els plans de conca a la CE al mes de març i l'estat espanyol no ho ha fet.

L'eurodiputat reclama ara a la Comissió un calendari per tal que el govern espanyol compleixi els compromisos que fixa la Directiva Marc de l'Aigua. Junqueras veu amb 'preocupació i alarma' que tant l'esborrany del nou Pla de Conca de l'Ebre com la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no incloguin cap previsió ni quantitat que determini el cabal ambiental pel tram final del riu Ebre. Per Junqueras, 'el cabal de l'Ebre en el seu tram final s'ha de fixar d'acord amb criteris científics que assegurin el futur del Delta i del riu i no amb criteris polítics, que converteixin el cabal ambiental en les sobralles d'aigua de les concessions riu amunt’. Al mes de març, en una resposta parlamentària, Junqueras va obtenir un compromís explícit de la Comissió Europea en defensa del tram final de l'Ebre. La CE va assenyalar llavors que el cabal mínim no es podia fixar com el sobrant de les concessions d'aigua. De fet, Brussel·les considera imprescindible establir un cabal mínim dels rius pel bon estat de les aigües superficials i el medi ambient i, per això, la Directiva Marc de l'Aigua estableix que, només després que els plans de conca hagin determinat el cabal mínim necessari per mantenir el bon estat ecològic dels diversos trams fluvials, es poden atorgar noves concessions.

Junqueras ha anunciat que el proper diumenge assistirà a la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre sota el títol 'L'Ebre sense cabals és la mort del Delta'.