lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de juny, 2010

Greenpeace sosté que el Consell de Seguretat Nuclear minimitza les dades sobre radioactivitat en l'estudi epidemiològic

El grup ecologista Greenpeace considera que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) minimitza les dades sobre radioactivitat, unes dades en les quals es basa l'estudi epidemiològic de l'Institut de Salut Carles III en què es conclou que no hi ha una relació causa-efecte entre la presència de centrals nuclears i la mortalitat per càncer. Greenpeace no qüestiona el rigor del treball, però insisteix que s'ha fet a partir de les dades del CSN. «Tothom sabia que el CSN aportaria dosis de radiació baixes i ningú té la possibilitat de dir si són correctes o no», va afirmar el portaveu de nuclears de Greenpeace, Carlos Bravo. A més, Bravo va afegir que les estadístiques del CSN són mitjanes històriques, que deixen fora puntes de radiació recents. «No s'ha fet una vertadera foto de les dosis al llarg del temps, sinó senzillament una mitjana que l'únic que fa és minimitzar els màxims», ha assenyalat Bravo.

Greenpeace insisteix a dir que sí que hi ha una relació entre el càncer i les nuclears. «No es pot dir que a les àrees nuclears no es pateixen més malalties de càncer, són dades òbvies i reals que no es poden ignorar», va afirmar el portaveu de Greenpeace.

En aquest sentit, el treball del CSN detecta un major nombre de casos de càncer de pulmó a l'àrea nuclear de Vandellòs, mentre que a Ascó es detecten més casos de limfomes. «Aquests resultats no sembla que responguen al funcionament de les instal·lacions, perquè no es repeteixen en altres instal·lacions del mateix tipus, per la qual cosa responen als hàbits de vida o a l'atzar», va explicar Juan Carlos Lentijo, director tècnic de protecció radiològica del CSN. Per la seua banda, tant l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) com la patronal Foro Nuclear han valorat molt positivament el resultat de l'estudi. «Les dosis estimades acumulades que hauria rebut la població són molt reduïdes, unes 300 vegades inferiors a la radiació natural», destaca la patronal, que assegura que no hi ha vinculació amb la salut.

1 comentari:

LA RIBERA DIU SI ha dit...

doncs per aixo demanen el magatzem de residus