lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de juny, 2010

L'Estat espanyol veta el Carnet Jove català a Europa

Catalunya no pot ser membre de l'Associació Europea del Carnet Jove perquè l'Estat espanyol ho impedeix. Fa mesos que la secretaria de Joventut preparava la candidatura perquè Catalunya esdevingués membre de ple dret de l'associació (European Youth Card Association, EYCA en les sigles en anglès), però el camí es va estroncar dijous quan el Consell Interterritorial de Joventut i l'Institut de la Joventut d'Espanya (Injuve) van decidir en una trobada a Madrid vetar-l'hi l'entrada.

El veto imposat pels dos organismes dependents del govern espanyol impossibilitarà que el comitè executiu de l'EYCA aprovi l'ingrés de Catalunya, on hi ha més de 500.000 titulars del Carnet Jove. Una situació que ha generat malestar i desconcert a la Generalitat. Entre els arguments que justificarien l'accés de Catalunya com a membre de ple dret destaquen que l'EYCA és una associació de caràcter privat i que, a més, entre els seus membres hi ha nacions sense Estat com Escòcia, Flandes, Valònia i la comunitat lingüística alemanya de Bèlgica. Fa un any, el secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, i el director de l'Agència Catalana de Joventut, Julià Fernàndez, van sol·licitar la integració a l'EYCA al director de l'entitat, Wolfgang Shick. Al febrer, el director general de l'Institut de la Joventut d'Espanya, Gabriel Alconchel, també va escriure a Shick per advertir-lo que "l'Estat espanyol representa les disset comunitats autònomes" i que "només si l'Estat espanyol l'abandonés les comunitats en podrien formar part". En el darrer paràgraf, amenaça que si Catalunya és admesa, la Injuve es retirarà "de manera automàtica" de l'associació.

Un informe jurídic del bufet Ramón Hermosilla de Madrid avala la possibilitat que Catalunya hi ingressi com a membre de ple dret.