lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de juliol, 2010

Lluís Llach: 'Tots sabem els motius amagats pels quals el president vol anar darrere de la senyera'

Lluís Llach-Somniem

Lluís Llach serà doble protagonista de l'anunci que Òmnium Cultural ha fet per promoure la participació a la manifestació del 10-J: l'organització ha escollit la seva cançó 'Somniem' com a banda sonora de l'espot i el cantant hi participa activament. Llach ha qualificat la polèmica de la senyera de 'petita' i ha dit que això el que demostra és que 'tothom vol ser-hi'. El cantautor ha afirmat que 'té una certa lògica que el president vulgui anar darrere la senyera', però ha afegit que tots els ciutadans d'aquest país saben els 'motius amagats pels quals vol anar darrere de la senyera'.

Tot i que des de fa uns anys el cantautor Lluís Llach està retirat de la vida pública, aquest dimarts ha participat en la gravació de l'espot que Òmnium Cultural prepara per promocionar la manifestació del 10-J.

Llach ha instat el president de la Generalitat, José Montilla, a que vagi a la manifestació però que després 'demani de seguida el grup propi dins del congrés espanyol'. Llach ha assegurat que 'si des de fa uns anys el Partit dels Socialistes –que no és el seu, ha aclarit- hagués tingut grup propi al Parlament espanyol, moltes coses d'aquestes no haguessin passat'. Lluís Llach ha afirmat que després de la sentència s'està en un moment en què 'hem de començar a pensar que volem fer com a col·lectiu, país i poble'. 'L'Espanya possible s'ha acabat, i ara ens queda la impossible', ha sentenciat, ja que malgrat creu que la militància dintre del catalanisme 'ha de ser una militància de corredor de fons', ha assegurat que 'ara és un moment molt important'.

Segons Lluís Llach aquesta manifestació servirà per l'autoestima, per saber que som molts els que semblem el mateix i que 'les fites cada dia són més possibles'. 'No ens hi va només el sentiment de nacionalisme, sinó que és un problema pràctic de coherència', ha afirmat. A més, la manifestació servirà 'per aclarir a l'Espanya de sempre el mapa de carreteres que tenen davant'.

Llach s'ha mostrat 'honorat' pel fet que emprin un tema seu, però ha afegit que també li fa 'una mica de vergonya'. El cantautor ha recordat que durant aquests 30 anys de transició 'contínuament s'ha hagut de lluitar, dia rere dia, d'una manera feixuga i cansada per coses que semblen evidents dins la panoràmica dels drets humans i dels pobles'.

'Les llibertats sempre són difícils d'assumir completament' i 'sempre són perfectibles', ha dit Llach, i ha afegit que 'tampoc ens hauria d'estranyar que sempre haguem d'estar perseguint les Ítaques' tot i que ha advertit que n'hi ha algunes que 'ja són una mica emprenyadores'.