lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 d’octubre, 2011

Bildu canvia el quadre del Rei per una fotocòpia

Segons la Constitució espanyola la imatge del Rei ha d'estar present en els salons de plens de tots els ajuntaments de l'Estat. Tot i això, l'alcalde del municipi navarrès de Villava, Pedro Gastearena (Bildu) ha retirat el quadre del monarca, a més de les banderes oficials que hi havia al saló: l'espanyola, la de Navarra i la de la Unió Europea. Segons explica l'alcalde, ho ha fet amb motiu de les festes patronals d'aquest municipi de poc més de 10.000 habitants.

A l'inici del ple d'aquest dijous, Unió del Poble Navarrès (UPN) va denunciar l'absència del quadre del Rei, i des de l'equip de govern van dir que no sabien on era el quadre enretirat. Per això, es va enganxar, amb cel.lo, una fotocòpia del monarca en el lloc on penjava el quadre. Gastearena explica que es tracta d'una situació "accidental" per "tirar endavant la feina".

Segons l'alcalde de Villava, a principis d'octubre es van enretirar els "ornaments i les coses que s'utilitzen en el transcurs normal de les sessions" perquè durant les festes del poble es reuneix, a la sala de plens, "molta gent de procedència variada". Abans d'iniciar el primer ple després de les festes els regidors van comprovar que el quadre del Rei no estava a l'arxiu -tal com creien-, i segons explica l'alcalde, "no hi havia manera de trobar el retrat". L'alcalde de Bildu relata que "quan UPN ens va fer veure que es tractava d'una qüestió de legalitat, vam buscar ràpidament la manera de solucionar l'absència del quadre, i vam imprimir una imatge d'Internet". "No teníem cap altre remei", subratlla. Gastearena, que ha volgut treure importància a l'assumpte, afegeix que, al final, "la imatge del Rei estava present, tal com estableix la llei".

D'altra banda, Bildu ha decidit no tornar a col·locar la figura del Sagrat Cor a la sala de plens: "Posar una imatge religiosa, quan l'Estat és laic, no té sentit, perquè des del nostre punt de vista, no s'ha d'unir la vida civil amb la vida religiosa".