lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de setembre, 2007

Ibarretxe adverteix que no li tremolarà el pols si no arriba a un pacte amb Zapatero.

Alfons López Tena 011007 RAC1 El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha afirmat que intentarà "honestament" i "amb totes les energies" un acord amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, però ha afirmat que, si no tira endavant, no es quedaran "aturats" i no s'acovardiran al plantejar una consulta sobiranista, la legalitat de la qual ha defensat.

Així s'ha pronunciat el dirigent basc a Foronda (Àlaba), on s'han congregat milers d'afiliats del PNB per celebrar l'Alderdi Eguna (Dia del Partit) i on ha aprofitat per destacar la "generositat" de Josu Jon Imaz i de Joseba Egibar.

Ibarretxe ha destacat el caràcter "democràtic" de la consulta proposada divendres passat al Parlament basc i ha assenyalat que el que va fer a la Cambra basca va ser plantejar un "camí" i fer-ho "honestament". En aquest sentit, ha reiterat la seva intenció d'arribar a un acord amb el president del Govern per presentar-lo al Parlament i convocar "conjuntament" una consulta al poble basc. "Ho intentaré honestament amb totes les meves energies", ha subratllat.

No obstant, ha manifestat que no es poden "quedar aturats si les coses no surten" com ells volen. Per això, s'ha preguntat "què hi ha d'il·legal" a "preguntar a la societat" una qüestió que "obri la porta per iniciar un camí". "De què serveix l'autogovern, de què serveix ser lehendakari d'aquest país si no puc preguntar als homes i dones què penseu sobre les coses, de què serveix", ha afegit.

Ibarretxe ha criticat que ja estan intentant "pensar amb quins estratagemes jurídics i polítics s'oposen que aquest poble obri la porta". El lehendakari ha afirmat que s'estan llançant "mentides enormes sobre consultes autodeterministes, independentistes". "Per favor, el que estem plantejant és que el poble basc obri les portes, ¿això és il·legal?", s'ha preguntat.

El mandatari, que ha llegit un article de l'Estatut d'Andalusia sobre consultes, ha denunciat que si una consulta és convocada per la Junta d'Andalusia és "legítima i legal", però si ho fa el Govern basc és "il·legítima i il·legal". "Però si la pregunta es fa a Euskadi per aquest esbojarrat, independentista o secessionista lehendakari, llavors estem en disposició fins i tot de canviar les lleis per enviar-lo a la presó com en el seu dia va fer el PP, però no ens acovardirem", ha dit.