lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de setembre, 2007

L'aturada d'Ascó I torna a deixar el país en un ai !!!

La central nuclear Ascó I va desconnectar-se de la xarxa elèctrica ahir a la matinada per la impossibilitat de reparar una avaria del circuit d'oli que abans-d'ahir ja havia obligat a reduir a la meitat la potència del reactor, en tancar-se una de les tres vàlvules d'aïllament de vapor principal a la turbina del generador de vapor A del circuit secundari. «Estem treballant en la reparació del circuit ara que està fred i tenim previst tornar a connectar la central a la xarxa aquest divendres», va dir ahir Eugeni Vives, portaveu de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), l'entitat que opera la central propietat d'Endesa i Iberdrola.

L'aturada d'ahir ha deixat el parc nuclear instal·lat a Catalunya a un terç de la seva capacitat de generació energètica, ja que només funciona Ascó II. (Vandellòs II està aturada per recàrrega). Una situació similar, amb Vandellòs II ja aturada, es va viure a principis de maig, per bé que en aquella ocasió va ser Ascó II la que es va haver de desacoblar de la xarxa per un problema al generador de vapor. Pel que fa a l'avaria d'ahir a Ascó, Vives va explicar que la reducció de potència fins a aturar la planta es va dur a terme perquè la reparació que s'hi fa «no es podia completar amb la central en operació» i va relativitzar els fets: «La planta ha funcionat adequadament, segons determina el seu disseny, i s'han aplicat els procediments establerts.»

Vives va voler destacar el fet que «Ascó I ha estat connectada a la xarxa 476 dies sense interrupció, des que el 10 de maig de 2006 va sortir de la recàrrega, és de les tres centrals la que ha estat més dies seguits en marxa, cosa que demostra la seva fiabilitat». Ascó I té prevista una aturada programada el 27 d'octubre d'aquest any per recarregar un terç del combustible, operació que es du a terme cada 18 mesos. Si peta, tots a córrer !!!