Carod-Rovira, ha fet balanç de la participació de la cultura catalana com a convidada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt, que tanca portes avui, acompanyat del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Josep Manuel Tresserras, i el director de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló. En la seva doble condició de president de l’Institut Ramon Llull i de la Comissió Executiva Frankfurt 2007, Carod-Rovira ha destacat que “amb la Fira de Frankfurt, la cultura catalana ja ha iniciat el camí definitiu de la internacionalització. A partir d’avui serà el símbol de la normalitat de la cultura catalana al món”.
El vicepresident ha manifestat que el Govern de Catalunya tanca la Fira amb tots els objectius acomplerts i amb un missatge d’“orgull i satisfacció per haver fet les coses ben fetes”, una felicitació que ha fet extensiva a tots els departaments de la Generalitat que han participat en l’organització de la presència catalana al certamen. Ha insistit que Frankfurt ha estat un èxit i “la clau que ha obert tots els panys de la internacionalització de la cultura catalana”. Prova d’aquest èxit és la invitació de Catalunya a participar l’any 2008 al Festival de Música i Teatre de Guanajuato (Mèxic), el més important de l’Amèrica Llatina, i a la Biennal de Venècia al 2009 amb pavelló propi. La invitació a l'art contemporani català a Venècia suposa la tercera vegada que no és un Estat l'invitat, després dels casos d'Escòcia i Gal·les. Segons Carod, "després que la cultura catalana hagi arribat a la maduresa en la literatura, ara li toca el torn a altres gèneres com la música i les arts escèniques el 2008 i l'art el 2009". En aquest context, Josep-Lluís Carod-Rovira ha ressaltat que mai com ara la cultura catalana havia aconseguit una repercussió internacional a tanta escala. Ho avalen, segons ha destacat, les 80 ciutats alemanyes en què ha estat present la cultura catalana. En aquest sentit ha recordat la participació de la cultura catalana a la Fira de Leipzig, el seminari de multilingüisme que s’ha fet a Hamburg, les més de 100 lectures que s’han fet a instituts d’educació secundària, la representació d’obres de teatre o d’actuacions musicals, així com també les exposicions que s’han fet a Berlín, ciutat on també s’ha fet la trobada internacional de catalanística.
Com a prova que la feina de l'Institut Ramon Llull no s'acaba a Frankfurt, Carod ha anunciat que algunes de les exposicions presentades s'exhibiran a d'altres ciutats. L'exposició "Visualkultur.cat" es mostrarà a la seu de l'Institut Cervantes a Madrid i està previst que s'exhibeixi en altres centres de la seva xarxa en el món. Ciutats com Estocolm, París, Nova York, Tòquio i Mèxic D.F., han mostrat el seu interès per altres exposicions de les presentades als museus de Frankfurt, entre elles la d'Arquitectura catalana i la del còmic català.
El vicepresident del Govern ha destacat que la cultura catalana ha estat recolzada per tres governs –Andorra, Balears i Catalunya– i amb la presència dels presidents del Parlament de Catalunya i del Balear. També s’ha felicitat per la participació a la Fira de la resta de territoris de llengua catalana, amb els ajuntaments de l’Alguer i Perpinyà, de Sueca, Gandia i Morella o de Besseit i Calaceit, entre d’altres.
La presència de la Cultura Catalana a la Fira de Frankfurt ha suposat una inversió de dotze milions d'euros, segons les dades facilitades per Bargalló, dels quals 4 procedeixen del Ministeri d'Indústria, mig milió del govern balear, 30.000 d'Andorra i la resta de la Generalitat.
Carod ha tingut paraules d'agraïment per al Ministre de Cultura, César Antonio Molina, per haver visitat la Fira de Frankfurt, "un gest que demostra la importància que el govern espanyol concedeix a la cultura catalana en el món i en el conjunt de l'Estat espanyol".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada