lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de gener, 2008

Josep Maria Terricabras: "És l'hora de decidir si volem ser ciutadans o súbdits"

El filòsof Josep Maria Terricabras, en una entrevista concedida al setmanari El Triangle, reflexiona sobre la llibertat i les llibertats. L'acadèmic assegura que “l’actual retallada de llibertats ja no escandalitza ningú perquè, amb aquestes pràctiques, s’adoctrina la població a ser sumbisa. Ha arribat l’hora de decidir si volem ciutadans o súbdits”.

A més diu que en ocasions s'aplica la caça de bruixes contra determinats col·lectius. “S’han de tenir proves per imputar una cosa a algú, en lloc d’imputar-la-hi i després buscar-ne proves. Això perverteix elements bàsics de la democràcia com la presumpció d’innocència o el principi de seguretat del ciutadà, que hauria de sortir de casa, entrar en una comissaria o despenjar el telèfon sense haver de témer per res”.

Terricabras aborda diferents qüestions, com per exemple la consulta que vol impulsar el lehendakari Ibarretxe: “És plenament correcta, la titllen d’il·legal, en lloc d’escoltar la proposta i, si decideixen prohibir-la, explicar per quins motius. O el fet que, en el dossier de Núria Pórtulas, es digués que era perillosa perquè havia estudiat química. Hi ha, doncs, un capgirament pel qual les democràcies deriven cap a formes oligàrquiques de poder, perpetuades pels aparells dels partits i dels sindicats afins. D’aquesta manera, s’estableix una línia divisòria entre els bons i la resta, els discrepants, que se’ns presenta com a dolents o sospitosos de ser-ho”.