lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de febrer, 2008

Austràlia es disculpa pel "maltractament històric" sotmès als aborígens en el passat

Austràlia ha demanat finalment avui disculpes pel "maltractament històric" al que ha sotmès els aborígens en el passat en un acte celebrat al Parlament. Els líders indígenes s'han compromès a col·laborar per posar fi a "generacions marcades pel dolor".

El primer ministre australià, Kevin Rudd, ha afirmat després de reunir-se amb els aborígens al Parlament que les antigues pràctiques mitjançant les quals els nens aborígens, coneguts com la generació robada eren allunyats de les seves famílies per portar-los a altres llars és una "taca en l'ànima de la nació".

"Avui el Parlament s'ha reunit per arreglar un gran equívoc", ha afirmat Rudd, que ha volgut demanar disculpes per les lleis i polítiques d'anteriors governs i parlaments que "han generat un profund dolor, sofriment i pèrdues en els nostres conciutadans australians". Aproximadament cent membres de la generació robada han estat presents a la sessió per escoltar les disculpes del primer ministre, mentre milers de persones romanien a les portes per veure l'acte des d'unes pantalles de televisió gegants.

Austràlia té uns 460.000 indígenes aborígens que constitueixen el 2% dels 21 milions de la població, tot i que segueixen sent un dels grups més desafavorits amb uns índexs de mortalitat infantil, desocupació, abús de drogues i violència domèstica superiors als de la resta de població. El periódico: Austràlia demana avui perdó a la comunitat aborigen per haver separat 55.000 nens de la seva família