lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de febrer, 2008

Corbera busca 600.000 euros per rehabilitar l'església del Poble Vell

L'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre, que fou bombardejada per l'aviació franquista l'any 1938, és un dels símbols més emblemàtics de la profunda petjada que la batalla de l'Ebre va deixar a la Terra Alta.

Durant l'última dècada, i amb l'objectiu d'evitar la seva degradació, el temple ha estat objecte d'un projecte de rehabilitació dividit en tres fases i finançat fins ara per la Generalitat de Catalunya. A finals de 2007 acabava la segona fase i s'iniciava l'impuls de l'última i definitiva fase. Però, malgrat la feina feta, el nou alcalde de Corbera d'Ebre, Sebastià Frixach, rebia ara fa pocs mesos un dictamen «decepcionant» dels encarregats de l'obra, «segons el qual no es podia entrar al temple». Algunes parts del temple, per exemple la façana, encara no han estat objecte d'un procés de consolidació, i per tant el perill de despreniment desaconsella la visita.

L'Ajuntament, doncs, s'ha vist obligat a tancar el temple al públic, mentre que, de manera paral·lela, ha iniciat contactes per aconseguir el finançament per a la tercera fase, pressupostada en 600.000 euros. Ara fa dues setmanes, Frixach, acompanyat del senador republicà Pep Andreu, va viatjar fins a Madrid, amb un avantprojecte sota el braç, per mantenir una entrevista amb un alt càrrec del Ministeri de Foment. Volen que l'Estat financiï la rehabilitació en el marc de la línia d'ajuts de l'1% cultural que atorga Foment, aprofitant que ha de construir la variant de la N-420 al pas pel municipi. El Ministeri de Foment va mostrar bona predisposició a arribar a un acord, però va reclamar a l'Ajuntament de Corbera d'Ebre que redactés un projecte executiu i ampliés, dels 25 als 50 anys, l'acord de cessió de l'edifici per part del Bisbat de Tortosa.