Tinc als dits el minuciós informe que ha elaborat el Cercle d'Estudis Sobiranistes sobre la possibilitat jurídica d'un referèndum a Catalunya, al qual han col·laborat un bon nombre d'experts. La base legal d'aquest instrument democràtic són els articles 29 i 122 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. L'objectiu no s'amaga rere eufemismes: és constituir Catalunya en Estat independent integrat en la Unió Europea.
En llegir el document constates que s'han tingut en compte no sols els arguments a favor sinó que s'han desmuntat els arguments en contra. Els esculls més difícils són els que emanen d'una interpretació restrictiva de l'article 122 de l'Estatut, car es pot interpretar que les consultes populars només es poden fer en matèries que siguin competència de la Generalitat, però, si es llegeix bé, ja es veu que a partir de les competències pròpies el poble català sí que pot presentar propostes sobre les competències de l'Estat o d'institucions multinacionals; tant és així, que en altres aspectes es demostra que Catalunya té aquesta capacitat jurídica, com per exemple el Concert Econòmic, que proposa que no hi hagi límit per a un referèndum.
El Cercle, que és una fundació independent i no és instrument de cap partit polític, ha elaborat aquest document perquè creu que un referèndum és la base perfecta per desmantellar la desmotivació política actual. S'endevina, però, que, ultra això, ells i els qui els donem suport creiem que la voluntat del poble de Catalunya és el dret a decidir. I això, amics meus, vol dir independència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada