lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de març, 2008

El Govern aprova un projecte de llei amb l'objectiu de "senyalitzar i dignificar" les fosses de la Guerra Civil i el franquisme

El Govern ha aprovat aquest dimarts al migdia el Projecte de llei de fosses, que promourà la senyalització i la dignificació de les fosses de la Guerra Civil i el franquisme. Segons el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, existeixen unes 179 fosses comunes a Catalunya, "la majoria de soldats anònims".

El projecte de llei contempla les exhumacions dels cossos a petició dels familiars, que hauran de presentar proves documentals. Segons Saura, es podrien dur a terme entre dues i tres exhumacions per any, que correrien a càrrec del Govern i que tindrien un cost d'entre 40.000 i 50.000 euros.

Joan Saura ha assegurat que un cop aprovada la llei, "serà pionera a l'estat espanyol", i ha explicat que neix com a resposta a "l'acord unànim del parlament català de l'any 2003" en el què es va acordar "donar resposta a les famílies que encara avui tenen familiars desapareguts".

Segons el conseller d'Interior, d'aquí a "poques setmanes" el govern presentarà el mapa de fosses de Catalunya, que segons Saura "està molt avançat", i un cop aprovada la llei tots els familiars dels desapareguts "fins a tercer grau" i entitats sense ànim de lucre dedicades a la recerca i a la recuperació de la memòria històrica podran demanar-ne les exhumacions.

L'objectiu principal del govern és el de "senyalitzar i dignificar" les fosses comunes i que "no contempla l'obertura de cap fossa", hauran de ser els familiars que facin les peticions particulars i que remetin a la comissió les proves documentals per tal que les exhumacions es duguin a terme.

Aquesta comissió estarà formada per la Direcció General de Memòria Democràtica, que comptarà amb representants dels sis departaments implicats, com són Salut, Justícia, Cultura, Administració local i Interior, 'junt amb cinc professionals de reconegut prestigi en l'àmbit de l'arqueologia, l'antropologia i el dret' i per la Federació i Associació de Municipis, segons Saura, que elaboraran un informe en el qual es basarà la decisió final del Govern d'obrir o no la fossa comuna.