lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de març, 2008

Mor l'historiador i polític Josep Benet a l'edat de 88 anys

Va ser senador de l'Entesa dels Catalans i diputat del PSUC L'historiador, polític i advocat Josep Benet (Cervera, 1920) ha mort anit a l'edat de 88 anys a l'Hospital General de Catalunya. Va ser senador de l'Entesa dels Catalans entre 1977 i 1982, i diputat del PSUC al parlament de Catalunya entre 1980 i 1984. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i Medalla d’Or de la Generalitat, durant la campanya electoral del 9-M, va donar suport al candidat de CiU Josep Antoni Duran i Lleida. Aquesta setmana va presentar el primer volum de les seves memòries: 'De l'esperança a la desfeta (1920-1939)'.

En aquestes memòries, Benet fa un repàs dels seus anys d'infantesa i d'aprenentatge des de la seva Cervera natal fins a l'entrada a l'escolania de Montserrat i el pas per l'acadèmia Ramon Llull de Barcelona. La fundació Trias Fargas va valorar que Benet hi realitzava 'un exercici d'introspecció poc freqüent en la tradició autobiogràfica catalana', que 's'endinsa en els seus orígens i així pot explicar amb claredat perquè és l'home que ha estat'.

Especialitzat en la història social, política i religiosa dels ss XIX i XX, era membre de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, Econòmics i Socials i va ser professor a l'Institut Catòlic d'Estudis Socials de Barcelona.

Va publicar 'Maragall i la Setmana Tràgica' (1963), 'El doctor Torras i Bages en el marc del seu temps' (1968), 'Catalunya sota el règim franquista' (1973), 'Marxisme català i qüestió nacional catalana' (1974) —sota el pseudònim de Roger Arnau— i, amb Casimir Martí, 'Barcelona a mitjan segle XIX. El moviment obrer durant el Bienni Progressista' (1976), 'Fets i personatges' (1981), 'Exili i mort del president Companys' (1990), 'El president Tarradellas en els seus textos' (1992), 'L'intent franquista de genocidi cultural de Catalunya' (1995), 'La mort del president Companys' (1998) i 'Carles Rahola, afusellat' (1999).

La coalició catalanista i d'esquerres 'L'Entesa dels Catalans' de 1977 va rebre el suport del PSC(C), el PSOE, el PSUC i ERC. Els tres candidats per la circumscripció de Barcelona van ser Josep Benet, que fou el més votat de tot l'Estat amb més d'un milió tres-cents mil vots, Francesc Candel i Alexandre Cirici.

Entrevista a la revista 'Barcelona metròpolis mediterrània'

Viquipèdia: Josep Benet i Morell

GRAEC: Josep Benet i Morell