L'actual bandera del Tíbet va ser fixada al final del segle XIX, basant-se en les banderes tradicionals del país. Després de la invasió del Tíbet per la Xina va ser estrictament prohibida i avui la seva simple possessió significa pena de presó. La bandera és usada com a ensenya nacional pel govern tibetà a l'exili, que té la seu a Dharamsala, al nord de l'Índia. La bandera tibetana és una de les més complicades del món i mostra una simbologia molt complexa. Al centre, per raons òbvies, hi ha una muntanya nevada. El cel blau que s'hi aixeca és travessat per sis raigs vermells, que representen les sis tribus que la tradició diu que eren a l'origen del Tíbet. L'alternança de les bandes vermelles i blaves també representa la protecció divina sobre el Tíbet. Al cim de la muntanya hi ha un sol resplendent que vol representar la llibertat i dins seu hi ha dos lleons de les neus que representen la força de la vida espiritual i de la vida secular del Tíbet, convivint en harmonia. Els lleons tenen cura de les tres joies budistes i són representats acompanyats dels símbols de l'autodisciplina i l'ètica. Finalment, la franja groga que envolta la bandera significa la projecció de l'ensenyament de Buda. Al costat de la bandera tibetana, als incidents de París també ha tingut un paper important la bandera negra contra els Jocs Olímpics de Pequín, creada per l'organització Reporters Sans Frontières, que denuncia els problemes de llibertat d'expressió a tot el món. Es tracta d'una bandera negra on les anelles olímpiques s'han substituït amb cinc manilles de policia.
La bandera olímpica va ser dissenyada el 1913 pel baró Pierre de Coubertin, iniciador dels Jocs moderns, i vol representar l'agermanament de tot el món.
ON TROBAR-NE?
Per comprar banderes tibetanes, la millor opció és recórrer a les nombroses botigues en línia que n'ofereixen, com FreeTibet.net, Flags Online i Enlightened Gifts. També n'hi ha a eBay, Amazon o Cafepress. Alhora, per internet es poden trobar les samarretes (blau-granes!) de la jove selecció de futbol tibetana. A Barcelona, a més, en tenen a Tibet Shop (València, 355), la botiga de la Casa del Tíbet (Rosselló, 181) i a Buddha Eyes (Bailèn, 92-94). A València hi ha el Centre Nyingma Tersar (Illes Canàries, 88).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada