La sagnant actuació de les brigades anarquistes va forçar el llavors president de la Generalitat, Lluís Companys, a enviar el seu amic Andreu Claret, pare de l'autor del llibre, per intentar restablir l'ordre. "El meu pare no va poder oblidar mai els fets de la Fatarella. Els considerava una de les desgràcies de la República que havia donat molta munició al règim franquista", afirma Andreu Claret.
El secret del brigadista no pretén ser, segons el seu autor, una crònica de la batalla de l'Ebre, sinó que, abans que res, és una novel.la sobre l'amistat entre el petit Serafí i el brigadista nordamericà Martin Stein, jueu i comunista que arriba a Espanya per defensar la democràcia.
Claret considera que les institucions actuals catalanes no han reconegut com es mereix el patiment d'un poble que en 18 mesos va passar per quatre mans (anarquistes, franquistes, l'Exèrcit de l'Ebre i una altra vegada els franquistes). En aquest sentit, el seu llibre és un reconeixement a un poble martiritzat i "assenyalat amb el dit", als brigadistes i, per descomptat, al seu pare.
La pretensió de l'autor era descriure uns esdeveniments complicats i dramàtics a través de la mirada d'un nen, lluny del maniqueisme del blanc i negre. Claret, tot i això, reconeix que als anys 70 no hauria escrit una novel.la com aquesta, perquè llavors era més radical.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada