lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de juliol, 2008

Josep Gironès: La cabana

"Qui treballa la terra,
mai farà la guerra". (iaia Remei)
Josep Gironés 170708 a l'oracle CATr Els Fets de la Fatarella, esdevinguts a finals de gener de 1938, constituïren un dels episodis més punyents de la guerra civil, quan les milícies anarquistes entraren en aquest poble i causaren trenta-dos morts entre la pagesia local. A partir d’aquells dies tràgics, moltes altres persones quedaren marcades per a tota la vida i, més de setanta anys després, el record dels Fets encara és ben viu entre els fatarellencs. La cabana és, doncs, una novel·la històrica que s’endinsa, a través de les vicissituds d’una família pagesa, en els diversos punts de partida –alguns ben allunyats en el temps– que desembocaren en una dramàtica concatenació d’esdeveniments que portà unes persones a la mort.

Josep Gironès en la seva novel·la La Cabana es posa en la pell d'una nena, mare i esposa de la Fatarella per poder explicar la història viscuda en aquest poble de la Terra Alta a començaments del segle XIX (amb el trist paper dels cacics i de l'església) fins arribar a la República i a la Guerra Civil quan el gener de 1937, 32 pagesos, petits propietaris, i molts d'ells propers a ERC i a la UGT són assassinats per elements de la FAI en negar-se aquests que les seves petites propietats, que havien aconseguit amb moltes hores de treball i amb estalvis aconseguits treballant de sòl a sòl com a mitgers dels grans propietaris, fossin col·lectivitzades.

Per aconseguir l'objectiu d'expressar els sentiments, el drama humà que es va viure, Gironès compta amb material de primera mà ja que el seu avi fou un dels pagesos assassinats, però per poder escriure amb rigor i sense cap rancor la novel·la històrica sobre els Fets de la Fatarella ha hagut de documentar-se i parlar amb molta gent, donat que segons l'autor "de la Guerra Civil al poble no se'n parlava". Segons explica Gironès, el que va passar va commoure tant la població que la gent ho portà amb molt de dolor interior i preferí en el context històric de la dictadura de Franco, ni parlar-ne. L'autor aconsegueix amb el llibre el que es proposa que segons paraules d'ell mateix és "dignificar la memòria del pagesos assassinats i retre'ls homenatge".

Lo rogle de Josep M.: La cabana, de Josep Gironès

BLOC DE PERE MUÑOZ: "LA CABANA" I "ELS FETS DE LA FATARELLA"

tens un racó dalt del món: La cabana, de Josep Gironès

lo carrer del riu(09.04.08): El secret del brigadista: Andreu Claret aborda els fets de la Fatarella en la seva primera novel.la

1 comentari:

Jesús M. Tibau ha dit...

un exercici de memòria històrica que calia fer