lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 d’abril, 2008

Greenpeace denuncia que els treballadors d'Ascó es van assabentar de la fuita per la premsa

L'incident a la central nuclear d'Ascó I del passat 16 de novembre es va mantenir amagat fins i tot per als treballadors, que no es van assabentar fins quatre mesos després, al mateix temps que la resta de la opinió pública, i per la premsa, segons s'ha pogut saber aquest dimecres. El responsable de política nuclear de Greenpeace a l'Estat, Carlos Bravo, ha afirmat que els treballadors d'Ascó I, a més de denunciar que no van ser informats de l'incident, asseguren que la fuita va ser molt més greu del que han reconegut tant l'empresa com el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Mentre que el CSN ha assegurat en tot moment que la fuita no ha estat mai perillosa per a la salut, la portaveu de Greenpeace a Catalunya, Anna Rosa Martínez, en declaracions a eldebat.cat, ha recordat que "no paren de trobar-se partícules radioactives" i que la diferència de magnitud entre el nivell de radioactivitat que admet el CSN i el que sospita que pot haver-se escpat al medi ambient, segons Greenpeace, és notable. Així, mentre l'organisme ha donat la xifra de 0,0001 Curis, una quantitat de radiació inapreciable, "les nostres fonts parlen de 5 curis, que és molta radiació", assegura Martínez.

Declaracions "arriscades"

La portaveu de Greenpeace ha afegit que el CSN "s'arrisca molt quan fa aquestes declaracions, minimitzant el risc, sense haver fet un estudi ampli abans" i exigeix que aquest organisme "digui de quines partícules es tracta" i que "elabori un mapa" de les zones afectades. També critica la manca de transparència en la gestió de l'incident. "Algú ha d'explicar perquè el CSN va trigar quatre mesos –afirma Martínez– a informar, perquè no ho va fer fins que Greenpeace va denunciar l'incident perquè es van donar de seguida per satisfets amb l'explicació que va donar l'empresa".

Tant Greenpeace com Ecologistes en acció van presentar aquest dimarts una denúncia ala fiscalia en relació amb l'incident, així com un escrit davant de la comissió europea. De banda de les possibles implicacions penals que se'n poguessin derivar, l'organització ecologista demana que s'exigeixin també altres tipus de responsabilitats. La seva portaveu lamenta que "sembla que tot quedarà reduït a un directiu en concret", mentre que "s'hauria d'exigir responsabilitats als consells d'administració" d'Endesa i Iberdrola, les elèctriques que gestionen la central, "que són qui donen les ordres als directius perquè posin la rendibilitat per davant de la seguretat".

La Generalitat no va ser informada

En aquest sentit, Martínez recorda que les centrals catalanes estan patint moltes incidències en els darrers anys. En part per que són ja "massa velles", però també perquè estant sotmeses a "un envelliment accelerat" degut a que, segons fonts de Greenpeace "s n'ha augmentat la potència". La portaveu ecologista també recorda que "la Generalitat s'ha assabentat igualment per la premsa de l'incident" i demana al nou ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que "s'hi pronunciï amb claredat".