lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 d’abril, 2008

La Fiscalia de Tarragona obre diligències per les emissions radioactives d'Ascó

La Fiscalia de Tarragona ha obert avui una investigació per determinar si hi ha indicis de delicte en l'emissió de partícules radioactives que es va produir el mes de novembre passat a la central nuclear d'Ascó.

Fonts judicials han informat que les esmentades actuacions dirimiran si existeixen responsabilitats en l'emissió de partícules radioactives i en la posterior gestió de l'incident.

Les diligències obertes d'ofici pel ministeri públic se sumen a la denúncia que Greenpeace i Ecologistes en Acció han presentat davant el fiscal per l'alliberament de radioactivitat al medi ambient provocada per la central nuclear, en la qual es demana una investigació sobre el succés i l'inici d'accions penals.

Proves de radioactivitat

El Grup d'Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (Gepec) ha posat en dubte la independència de la companyia encarregada de realitzar les proves de medició de radioactivitat dels alumnes que van visitar la central nuclear després de la fuita que es produir el mes de novembre.

Es tracta de l'empresa Tecnatom, que segons els ecologistes, està participada un 45% per Endesa i un 30% per Iberdrola, ambdós copropietaris de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellós. Segons Gepec, "un anàlisis realment independent no hauria d'implicar a cap de les dues elèctriques".

Cap dels 44 escolars de l'escola Maristes de Girona ni dels 27 alumnes d'un institut de Torroella de Montgrí han estat afectats per les partícules contaminants.

Fins ara, s'han analitzat 1066 persones i tots han donat negatiu a les proves de radioactivitat.