lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de maig, 2008

Els assessors del govern s'oposen a la portada d'aigua de l'Ebre a Barcelona

La Fundació Nova Cultura de l'Aigua va emetre ahir un comunicat en què rebutja la forma i la manera amb què els governs català i espanyol volen executar les obres per allargar el minitransvasament de l'Ebre cap a Barcelona. Segons la fundació, no queda prou acreditat que aquesta mesura sigui l'última opció atès que la situació actual de pluges ha allunyat l'escenari d'emergència. Per aquest motiu, la fundació demana la moratòria de les obres durant el termini d'un mes i la creació d'una comissió tècnica, que dins la mesa nacional de la sequera, avaluï altres possibles mesures per fer front a la sequera.

La fundació, un dels ens que més ha col·laborat amb el departament de Medi Ambient per dissenyar la nova gestió de l'aigua al país, considera que no hi ha prou garanties per pensar que el perllongament del minitransvasament cap a Barcelona sigui la millor opció per evitar talls en el subministrament d'aigua a Barcelona. I ho argumenta perquè, primer, les últimes pluges han permès allunyar la situació d'emergència, ja que, mentre fa un mes els patans ranejaven el 20% de la capacitat ara es troben a un 25%. Segon, perquè no hi ha garanties que la captació d'aigua dels canals de reg no comporti danys al Delta ja que es pretén compensar els volums que circularan cap a Barcelona amb el compromís d'un estalvi d'aigua per part dels regants sobre el qual l'administració té un «escàs coneixement i control». I tercer, perquè consideren que la informació que s'ha donat i la participació que hi ha hagut en tot el procés s'ha fet «tard» i ha estat «insuficient».

Per aquests motius, i tot i que es reconeix la feina que fins ara ha portat a terme l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la fundació «no pot acceptar l'execució d'aquesta mesura, ni en la forma adoptada pels governs de l'Estat i de Catalunya ni en la manera d'aplicar-la», diu el comunicat. A més a més lamenta que aquesta decisió pugui enfosquir el treball de quatre anys que ha portat a terme l'ACA.

Davant aquesta situació, la fundació demana al govern que s'apliqui una moratòria de les obres durant un mes i que sigui una comissió tècnica, en el si de la recent creada mesa nacional de la sequera, la que realitzi una «avaluació contínua i participativa de la situació» així com de les possibles mesures que es puguin adoptar.

La fundació acaba el comunicat assenyalant que el govern de Catalunya «encara és a temps de sotmetre la decisió del transvasament a una participació transparent, sempre que en la pròxima mesa nacional de la sequera s'acordi una moratòria que ofereixi confiança pública per assegurar que la consulta serveixi per reconsiderar la decisió adoptada».

La posició de la fundació ja va ser defensada per l'ecòleg Narcís Prat en la mesa nacional de la sequera però la moratòria va ser rebutjada pel govern al·legant que el govern havia de garantir l'abastament.