lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de maig, 2008

Ibarretxe proposa a Zapatero un acord que reconegui la identitat nacional basca i respecti el seu dret a decidir

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha enviat al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, un document en què li proposa un pacte perquè "la societat basca pugui exercir el dret a decidir lliurement el seu futur".

El lehendakari va prometre al president espanyol que li enviaria un document amb una "proposta oberta de pacte polític per la convivència", que comentarien durant la reunió prevista pel 20 de maig.

El document, fet públic aquest divendres pel govern basc, té cinc fulls. Proposa un procés de negociació política entre tots els partits bascos, sense exclusions, amb l'objectiu d'arribar a un "acord de normalització política", acord que haurà de ser ratificat després per la societat basca en referèndum.

També aposta perquè Zapatero i Ibarretxe doni suport "als processos de diàleg amb els qui decidiran abandonar la violència" i proposa crear un òrgan comú entre el País Basc i Navarra.

Final de la violència

La consulta serviria per ratificar un "compromís ètic amb el final definitiu de la violència". Aquest compromís consisteix en apostar per "un final dialogat de la violència, si es produeixen les condicions adequades, fonamentades en una clara voluntat per part d'ETA de posar fi a la mateixa i en actituds inequívoques que puguin conduir a aquesta convicció".

En aquest cas, es donaria suport "als processos de diàleg amb els qui decideixin abandonar la violència", deixant clar que "les qüestions polítiques han de resoldre's únicament a través dels representants legítims de la voluntat popular".

Per una altra banda, la consulta del 25 d'octubre serviria per donar suport a la posada en marxa "d'un procés de negociació política entre tots els partits bascos, sense exclusions".

A través d'aquestes negociacions entre partit es buscaria "un acord democràtic per a la normalització política", que seria sotmès a referèndum en la societat basca, abans de que acabi l'any 2010.