lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de juny, 2008

Gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals surten al carrer per reivindicar els seus drets

Judy Garland-Somewhere Over The Rainbow Avui es celebra el dia internacional per l'alliberament de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. La Comissió Unitària 28 de juny ha convocat una manifestació, a les 18.30 a la plaça Universitat de Barcelona sota el lema 'Acabem amb l'heteropatriarcat'. Es tracta d'una manifestació festiva on hi haurà música, diables i colles castelleres. Una hora més tard, a les 19.30, també hi ha convocada una manifestació a la plaça del Parterre de València.

A la manifestació de València hi haurà diversos blocs. Endavant, Maulets i la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI) han animat a sortir als carrers de València sota el mateix lema que a Barcelona, 'Alliberem les nostres sexualitats, destruïm l'heteropatriarcat'. D'una altra banda, una colla d'entitats encapçalades pel col·lectiu Lambda i les sectorials d'ERPV, Iniciativa del Poble Valencià, Bloc Nacionalista Valencià, EUPV i PSPV-PSOE reivindicaran l'orgull gai tot reclamant la 'Visibilitat lèsbica'. Aquest darrer lema és el que encapçala el cartell de l'Associació de gais, lesbianes, transexuals i bisexuals Ben Amics de les Illes Balears, que ha organitzat a Palma un grapat d'actuacions musicals.

Tant a Barcelona com a València, hi ha previstos concerts després de la manifestació. A més a més, es faran actes a molts altres punts del territori, com els previstos al programa de la Comissió Unitària.

El dia per l'alliberament gai, lèsbic, transsexual i bisexual va néixer el 28 de juny de 1969 arran dels anomenats fets de Stonewall. A la nit la policia de Nova York va fer una "redada" a Stonewall, un local freqüentat per homosexuals, que es van amotinar. Des d'aleshores cada 28 de juny es reivindiquen els drets dels homosexuals.

Stonewall(1995). Nigel Finch