lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de juny, 2008

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, enfrontada amb els pagesos pels desembassaments que inunden camps

José Luís Alonso 030608 CATr El president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), José Luis Alonso, ha anunciat que l'organisme mantindrà el desembassament de 1.600 metres cúbics per segon del sistema de pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix, amb l'objectiu de crear capacitat per absorbir la riuada que baixa pel curs mig del riu. Davant les crítiques a l'organisme per un nou episodi d'inundacions a les Terres de l'Ebre, Alonso ha argumentat que la gestió dels embassament del tram final ha permès evitar que el cabal arribés als 2.800 metres cúbics per segon que haurien baixat en "règim natural".

"El sistema d'avisos ha permès que només quedessin 1.800 metres cúbics per segon dels 2.800 que haurien passat en règim natural", ha assegurat Alonso arran de les crítiques rebudes d'alcaldes i pagesos de les Terres de l'Ebre, que han vist com l'obertura dels embassaments inundava camps de conreu i espais públics d'algunes poblacions.

El màxim responsable de la CHE ha avançat que a partir d'aquest dimarts s'obriran les comportes dels embassaments d'Itoiz i Yesa i es tancaran les dels pantans del Segre i del Cinca, perquè Mequinensa pugui aconseguir l'espai suficient. La punta de la segona avinguda de l'Ebre en aquestes últimes setmanes s'espera aquest dimarts al vespre a Saragossa i es podria prolongar unes 50 hores amb un cabal de 1.900 metres cúbics per segon.

Alonso, que ha qualificat d'"atípica" però "controlada" aquesta avinguda, ha explicat que el curs mig del riu tornarà als cabals "normals", d'uns 600 metres cúbics per segon, a partir del proper 8 de juny. Segons la CHE, aquest ha estat el mes de maig més plujós registrat en alguns punts de la conca de l'Ebre.

Reclamació d'ajuts

Els arguments de la CHE han sigut rebutjats per Joves Agricultors de Catalunya (JARC), que ha denunciat la "manca de previsió" de la confederació i ha exigit a José Luis Alonso que aclareixi els criteris per al desembassament dels pantans. El president de JARC a la demarcació de Tarragona, Joan Biosca, ha reclamat també a la CHE que disposi i precisi quin tipus d'ajuts pensa concedir als agricultors afectats per les inundacions, especialment, en camps de fruiters de la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre.