lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de juny, 2008

La CUP porta a debat l'aprovació dels nous estatuts

Les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) es reuneixen avui a Manlleu (Osona) en una assemblea nacional marcada per l'aprovació dels nous estatuts. Segons la proposta, haurien de servir per agilitar els processos de debat intern i canviarien l'estructura organitzativa de la CUP. S'hi han presentat un centenar d'esmenes, així que la discussió durarà gran part del dia, segons que ha explicat Josep Anton Vilalta, membre del secretariat nacional de la CUP, a VilaWeb.

'Els estatuts actuals servien quan érem poques CUP', diu Vilalta. 'Ara que hem crescut en nombre de regidors, i que ens anem consolidant amb la creació de noves CUP al territori, aquests estatuts ja no ens són útils.' I és que en les eleccions municipals del 2007, les CUP van triplicar el nombre de regidors respecte les anteriors eleccions i esdevingueren la tercera força política a Vilafranca del Penedès, Berga i Sant Celoni. Actualment, les CUP tenen vint-i-set regidors, ja sigui sota aquestes o altres sigles, com ara UM9 a Sant Pere de Ribes, on hi tenen quatre regidors.

Un dels punts més destacats del debat sobre els nous estatuts és la proposta de crear un consell polític, que substituiria la trobada de representants en què es reuneixen membres del secretariat nacional, regidors i representants de les diverses organitzacions territorials. La creació del consell polític és una de les propostes que ha rebut més esmenes.

Segons que explica Vilalta, el consell polític seria un organisme a mig camí entre l'assemblea i el secretariat nacionals: la intenció és que tot allò que pugui decidir el consell no ho decideixi el secretariat i, de la mateixa manera, tot el que pugui decidir l'assembla no ho faci el consell polític.

Josep Anton Vilalta, que també forma part de la CUP de Torà, ha dit que la possibilitat de presentar-se a les eleccions autonòmiques no es debatria pas a l'assemblea: 'ara mateix no ens ho plantegem i no ho tractarem avui'. En aquest sentit, Vilalta ha explicat que la CUP hauria de fer un debat estratègic i ideològic, 'sobre què farem quan siguem grans', però és una qüestió que requereix temps.

Justament, la CUP ha publicat a la web nacional un article en què diu que, abans de presentar-se a les eleccions autonòmiques, cal un 'debat profund i conscient de l'estratègia marcada per la CUP i el conjunt del moviment.' És més, segons diu, 'sense descartar res a llarg o curt termini, a dia d'avui la feina política de les Candidatures d'Unitat Popular s'ha de centrar en enfortir el projecte municipal de l'esquerra independentista.'