lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de juny, 2008

L'esquerra independentista cedirà un vot a Ibarretxe perquè pugui convocar la consulta popular

Només un dels nou parlamentaris de l'esquerra independentista basca votarà demà favorablement al projecte de llei de consulta popular que promou el govern. Però el seu vot servirà per desfer l'empat entre els partits que ja han dit que hi votaran favorablement (PNB, Eusko Alkartasuna, Ezker Batua i Aralar, 33 vots) i els que ho faran contra (PSE i PP, també 33 vots). Els altres vuit diputats independentistes s'abstindran.

El diari Gara ja ha publicat avui al matí que l'esquerra independentista no impediria que la llei s'aprovés.

Si el parlament aprova el projecte de llei, el govern convocarà la consulta el 25 d'octubre, amb la qual es decidirà si s'obre un procés per a negociar la pau i normalitzar Euskadi políticament. Ara bé, el govern espanyol ha dit que la recorreria al Tribunal Constitucional.

El parlament pot aprovar el projecte de llei amb majoria simple i, per tant, només és necessari que un parlamentari de l'esquerra independentista hi voti favorablement, mecanisme que ja va fer servir fa quatre anys quan el parlament basc va aprovar el 'pla Ibarretxe'.

El ple de demà

La sessió extraordinària del ple del parlament basc que tindrà com a únic punt del dia l'aprovació del projecte de llei de consulta començarà a dos quarts de deu del matí amb la intervenció del cap del govern, Juan José Ibarretxe. Els grups favorables a l'aprovació es repartiran mitja hora per exposar els seus arguments, el mateix temps que tindran els grups opositors, deu minuts més que els habituals. Abans de la votació hi haurà un torn de rèpliques de quinze minuts per cada part i, després de la votació, hi haurà un torn per explicar el seu vot si algun grup que no hagi intervingut ho demana.

Dues preguntes

El govern basc vol fer dues preguntes a la ciutadania. La primera és: 'Esteu d'acord a donar suport a un procés de final dialogat de la violència si, prèviament, ETA manifesta de manera inequívoca la seva voluntat de posar fi a la violència per sempre?'

I l'altra: 'Esteu d'acord que els partits bascos sense exclusions comencin un procés de negociació per a arribar a un acord democràtic sobre l'exercici del dret a decidir del poble basc i que aquest acord sigui sotmès a referèndum abans de final del 2010?'.