lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de juny, 2008

Puigcercós veu possible un Govern català d'ERC, PSC i CiU si es "complica" la relació amb l'Estat

Puigcercós 270608 CATr El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha opinat aquest divendres que és "molt real" la possibilitat d'un Govern català "d'unitat" amb ERC, PSC i CiU si "es complica" la relació de Catalunya amb l'Estat per un model de finançament no satisfactori o davant d'una sentència del Tribunal Constitucional (TC) adversa a l'Estatut. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha comentat que "la línia de tensió" no està en el Govern regional, sinó entre PSC i PSOE. "El que no pot ser és que la dinàmica interna del PSOE pugui acabar afectant l'executiu", ha advertit. Després de reunir-se ahir amb el president de la Generalitat, José Montilla, per plantejar-li les "línies vermelles" que ERC no està disposada a travessar, aquest divendres ha assegurat que no li agrada l'opció de sortir de l'executiu: "Posem línies vermelles precisament per reforçar i defensar la nostra posició".

"Més que abandonar l'executiu cal preveure un nou escenari", ha indicat, ja que "si de tres grups parlamentaris que sumen els vots per tenir majoria en faltés un, també s'haurà de pensar una majoria alternativa", com seria un acord ERC-CiU, o PSC-CiU o una opció d'"unitat" ERC-PSC-CiU. "És un escenari, ha argumentat, que no cal descartar si la cosa es complica" amb el finançament i la sentència del TC sobre l'Estatut, perquè "un Govern d'unitat davant de l'actitud que està tenint el Govern espanyol no és gens descartable, sinó més aviat una possibilitat molt real". Per aquesta raó, s'ha mostrat a l'expectativa de l'"actitud" dels altres partits.

A més, el president d'ERC ha acusat el PSOE i el Govern de ser "el primer que està incomplint la legalitat", "pel regateig permanent" per aplicar l'Estatut. Per Puigcercós, una sentència del TC adversa a l'Estatut "acabaria minant l'acord" de Catalunya amb l'Estat, i ha advertit el Govern que la situació serà "inadmissible" si pretén "aprofitar" el TC per retallar l'Estatut. En aquest cas, PSC i CiU "hauran de donar una explicació i fer un pas endavant", després d'haver estat els principals defensors de l'Estatut que ERC va rebutjar.