lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de juliol, 2008

Déjà-vu !!!

Detecten una segona partícula radioactiva a Vandellòs 2, a la mateixa zona que la que van recollir fa dos dies La central nuclear de Vandellòs 2 ha comunicat aquest diumenge al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) la detecció i la recollida d'una nova partícula radioactiva, la segona en tres dies. Segons informa el CSN, totes dues partícules, la de divendres i la d'avui, diumenge, s'han localitzat a zones pròximes al tanc d'aigua de recàrrega.

El Consell atribueix la presència de les partícules ''amb tota probabilitat'' a una modificació de disseny que s'ha fet recentment en aquesta mateixa zona. També anuncia, el CSN, que el personal de la central continua fent les inspeccions, segons el pla previst.

Segons es va fer públic ahir, dissabte, divendres 11 de juliol, el titular de la central va recollir aproximadament un litre de terra contaminada procedent de les proximitats del ''taller calent'' de la instal·lació, que és on es manipulen peces i eines de la zona controlada.

La contaminació es va detectar en la càrrega d'un camió pel portal de sortida de vehicles de la central. El personal va recollir i va separar de la terra una partícula radioactiva que contenia cobalt 60 i manganès 54. Tot seguit es va verificar la neteja de la zona de procedència i de la resta de la càrrega del camió.

Ahir, dissabte, Ecologistes en Acció i Greenpeace van demanar al CSN que aclareixi ''amb celeritat'' l'origen de la partícula detectada divendres a Vandellòs 2. Les dues organitzacions van acusar el CSN d'haver actuat de forma prematura i de voler minimitzar l'abast d'aquella troballa, donat que li va adjudicar un Nivell 0 en l'escala internacional INES.

En el comunicat d'avui, el Consell confirma les dades que donaven ahir dissabte les entitats ecologistes sobre el lloc de localització de la primera partícula i la compsició de la mateixa. Ecologistes en Acció i Greenpeace retreien també al CSN que no hagués fet cap comunicat de premsa per informar de la primera troballa i es limités a ressenyar-la en la secció de successos del seu lloc web.

VilaWeb/ElPunt: Mes incidències a Vandellòs 2 i a Cofrents

VilaWeb/ElPunt: Detecten un altre punt contaminat a Vandellòs II i dedueixen que les partícules no provenen d'Ascó I