lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de juliol, 2008

Ecologistes denuncien la detecció d'una partícula radioactiva a Vandellòs

Greenpeace i Ecologistes en Acció han denunciat avui que els arcs de detecció de la central nuclear de Vandellòs 2 van detectar ahir una partícula radioactiva a l'interior d'un camió que transportava terra procedent de l'interior de la instal·lació.

Les organitzacions ecologistes han exigit al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que investigui "amb celeritat" l'origen d'aquesta contaminació, que ha estat avaluada amb el nivell 0, sense rellevància per a la seguretat en l'escala internacional.

Aquestes entitats han explicat que la partícula detectada conté cobalt 60 (Co-60) i manganès 54 (Mn-54), dos dels isòtops radioactius presents en la fuga que es va produir a finals de l'any passat a la central nuclear d'Ascó.

Greenpeace i Ecologistes en Acció consideren que, davant aquesta coincidència, l'incident "de cap manera" pot quedar tancat amb l'adjudicació d'un nivell 0 en l'escala internacional INES.

"És necessari que el CSN investigui i aclareixi públicament si, com sembla possible, aquesta partícula procedeix de la fuga d'Ascó 1 i, donat el cas, com hauria arribat a la central de Vandellòs 2 o si, per contra, té el seu origen en la pròpia central de Vandellòs", han dit les organitzacions ecologistes en un comunicat.

VilaWeb/ElPunt: L'ANAV detecta una altra partícula radioactiva fora d'una de les seves centrals nuclears, ara a Vandellòs