lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de juliol, 2008

El govern espanyol s'aferra a la proposta Solbes i no es mou ni un mil·límetre en la reunió bilateral

finançament 280708 CATr La comitiva enviada pel ministeri d'Economia a la trobada bilateral amb la Generalitat per començar a discutir el nou finançament no s'ha mogut ni un mil·límetre en la seva posició. Això és, almenys, el que es desprèn de les paraules del secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, el representant de més rang enviat pel ministre Pedro Solbes a la reunió. També el conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, ha admès que no s'ha avançat gens, però ha sortit de la trobada assegurant que el govern de la Generalitat "no trencarà ponts" i que confia a arribar a un acord abans de l'1 de gener. "Hi ha temps", ha afirmat Castells.

Durant la reunió, Ocaña i el seu equip han reiterat a la comitiva de Castells que la proposta Solbes per al nou finançament "s'adapta totalment al que preveu l'Estatut". A més, el govern espanyol entén que és "una resposta valenta, gens inconcreta i que aposta per canviar el sistema en temes fonamentals, com la introducció de criteris de població i la garantia de serveis bàsics". Per Ocaña, es tracta d'una "aposta decidia pel canvi". Però per Castells, aquest canvi és "cosmètic", i la Generalitat espera un "canvi real". Aquesta opinió del govern català, ja coneguda, ha sigut reiterada en la bilateral. "Els hem tornat a dir que la proposta de Solbes és genèrica i inconcreta, i a més amb el seu contingut no veiem com pot arribar al model que estableix l'Estatut, ni com portarà al canvi cap al bon model que necessiten totes les comunitats autònomes. I la nostra funció és actuar de garants perquè es compleixi l'Estatut", ha resumit el conseller.

Segons la Generalitat, el document que defensa el govern espanyol "ofereix poca cosa més que un canvi aparent, per exemple en l'augment d'autonomia tributari, o en reestabliment suficiència financera per al conjunt, trencat des del 1999".

Tanmateix, Castells manté l'optimisme. "Hem reiterat la nostra voluntat de continuar treballant per tenir model nou el 2009. Nosaltres no trencarem ponts, no ho hem fet mai. Continuarem treballant, però ho farem pel país. L'objectiu és que l'u de gener tinguem un model nou i hi ha temps per fer-ho", ha sentenciat.

Sala i Martín denuncia l'incompliment de l'Estatut i diu que "haurien d'enviar els Mossos"

L'economista Xavier Sala i Martín ha denunciat que el sistema de finançament és una presa de pèl i que el Govern espanyol tingui ja la intenció d'incomplir el termini que marca l'Estatut per a negociar el nou finançament autonòmic. El professor de Columbia ha afirmat que "en lloc d'enviar negociadors el que haurien d'enviar són els Mossos d'Esquadra per a fer complir la llei". "Sembla que un quan ets un ciutadà estàs obligat a complir la llei i quan ets al Govern te la pots passar pel folre amb l'excusa pelegrina que hi ha crisi".