lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de juliol, 2008

Gilberto Gil deixa el ministeri de Cultura del Brasil per dedicar-se únicament a la música

El cantautor brasiler Gilberto Gil, ministre de Cultura des de 2003, ha anunciat que renunciarà al càrrec per tornar a dedicar-se a la música.

Gil, en una roda de premsa, ha confirmat la seva sortida immediata del gabinet per "motius personals" i ha assenyalat que el viceministre Juca Ferreira el reemplaçarà en el càrrec quan el president, Luiz Inácio Lula da Silva, el nomeni com a titular.

"És una decisió personal, amb un aire de nostàlgia. Des de finals del primer mandat (de Lula) ja tenia la intenció d'abandonar el càrrec. Ja em sentia amb el deure complert", ha explicat Gil, de 65 anys. El ministre dimissionari, que sempre es va queixar de la incompatibilitat entre la seva agenda com a membre del gabinet i la seva carrera musical, es va comprometre, davant de la insistència de Lula, a restar al govern.

Al novembre, després d'una gira per Europa on va tenir problemes amb la veu que el van fer passar pel quiròfan, ja va deixar clar que renunciaria al 2008 perquè els discursos li estaven afectant les cordes vocals. Durant el seu mandat, ha inclòs la capoeira, el frevo, la samba de roda i la pintura corporal dels indígenes de l'Amazònia com a patrimoni nacional del Brasil.

El cantautor va ser una de les principals figures del moviment cultural Tropicalista, que va néixer al 1967 com a protesta per la repressió del règim militar que aleshores governava el país, amb Caetano Veloso i María Bethania.

Gil és un dels músics amb més bona reputació i més prolífics del Brasil, amb uns 50 discos i set premis Grammy. wikipedia: Gilberto Gil