lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de juliol, 2008

Un Tíbet blindat celebra l'aniversari del Dalai Lama

El 6 de juliol, tibetans de tot el món celebren l'aniversari del seu líder espirital i polític, el Dalai Lama, que enguany compleix 73 anys. Tot i que les autoritats xineses prohibeixen als tibetans de celebrar-ho (qualsevol imatge o referència al líder és prohibida al Tíbet), cada any la població recorda la data amb petits gestos simbòlics, reconeguts per tothom: crema d'encens, aplecs als temples... Enguany, però, Lhasa és un fortí assetjat per les tropes de l'exèrcit xinès arran de les fortes protestes del març i l'abril, i la celebració, encara que disfressada, serà molt més complicada.

'Aquesta vegada hi haurà molta por de fer el que normalment s'acostuma a fer', segons fonts pròximes a l'exili tibetà.

On sí que hi haurà celebracions serà a Dharamsala, al nord de l'Índia, ciutat on viu la majoria de l'exili tibetà, unes 150.000 persones, entre els quals el Dalai Lama. Cada any en aquesta data s'hi organitzen mostres de manifestacions culturals tibetanes, com música i desfilades, a més d'actes religiosos.

El Dalai Lama va néixer en el sí d'una família de camperols al nord-est del Tíbet, i amb dos anys fou reconegut com l'encarnació del catorzè Dalai Lama, Thubten Gyatso. Des d'aleshores va viure una vida de meditació i pregària enmig dels monjos, però la seva vida va donar un tomb radical quan la Xina va envair violentament el Tíbet el 1951. Nou anys després, volava cap a l'exili amb els altres membres del govern tibetà. Durant molts anys ha viatjat per tot el món per reclamar la fi de l'ocupació xinesa, causa per la qual va obtenir el Premi Nobel de la Pau el 1989.

web del Dalai Lama