lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 d’agost, 2008

Bernat Joan: “per saber castellà no són necessàries les classes”

El filòleg Til Stegmann assegurava aquesta setmana des de la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, que no seria necessari impartir classes d’espanyol a Catalunya, i defensava que els alumnes catalans “aprenguin el castellà a través del mètode EuroCom al mateix temps que aprenen la resta de llengües d’origen llatí”. Des del mateix emplaçament, el secretari de política lingüística del govern, Bernat Joan, ha afirmat aquest dijous que la reflexió d’Stegmann és una “obvietat”, perquè “la gent sabria castellà encara que no s’ensenyés obligatòriament en el sistema educatiu de Catalunya”. Com Stegmann, Joan creu que el castellà té una presència tan gran al carrer que “s’aprendria per immersió pura”, si bé és cert que potser “el grau de qualitat lingüística baixaria una mica”.

Però el càrrec de la Generalitat va recordar que a la pràctica, la proposta d’Stegmann d’ensenyar el castellà al mateix nivell que altres llengües romàniques és inviable perquè el sistema legal actual ho impedeix. Tot i així, Bernat Joan va afirmar que amb una altra legislació corresponent a un Estat propi, “no sé fins a quin punt les classes de castellà haurien de ser obligatòries. A França no tothom ha d'aprendre castellà a les aules, i no vol dir que la gent no en pugui saber igualment”.

En aquest context, Joan va proposar d’obrir un debat sobre “quines llengües de comunicació internacional –incloent-hi el castellà- ens interessen més als catalans, quina hauríem de promoure més i com ens hem de relacionar amb el món”.

Pel que fa al paper d’ERC al govern en matèria lingüística, el secretari de política lingüística ha reconegut que el fet que hi hagi retrocessos o més decantament cap a certes posicions que no són les que defensen els republicans "pot ser motiu de greus friccions”. En referència a la tercera hora de castellà, ha remarcat: “No seria decisió meva si ERC hauria d’abandonar o no el govern per aquests motius”, ha al·legat.