lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 d’agost, 2008

ERC no descarta sortir del Govern si el PSC vota uns mals pressupostos

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat a Prada que “si no es desplega l’Estatut i obtenim un bon model de finançament, se’m fa difícil pensar que ERC pugui legitimar una segona trampa”, en referència a la possibilitat que el PSC votés uns pressupostos de l’Estat que no s’ajustin a les necessitats del país. Segons Tardà, l’independentisme no ho legitimaria una situació com aquesta, i ha admès que “la no legitimació hauria de tenir una traducció política, que caldria analitzar-la profundament dins del partit”.

El portaveu d’ERC a Madrid no ha volgut posar com a única opció la sortida del Govern en cas que, com va advertir el ministre de Treball, Celestino Corbacho, el PSC acabi sotmetent-se a la voluntat del PSOE, però ha admès que “es podria donar el cas”, tot i que “també podria donar-se el cas que el govern de Catalunya no tingués prou majoria i el president de la Generalitat optés per convocar eleccions anticipades”. Tardà també ha dit que podria ser que ERC continués a l’executiu, prèvia consulta a les seves bases. “Aquestes variables existeixen, ERC està en la variable que el Govern negocia amb el govern espanyol, que té una majoria només relativa que necessita d’altres forces polítiques per aprovar els pressupostos. Per tant, som a les beceroles del que pot arribar a passar”.

Respecte a la posició d’ERC sobre el pacte de Joan Saura, Tardà no ha volgut pronunciar-se, a l’espera de la reunió que ha convocat Joan Puigcercós per divendres que ve amb els membres de l’executiva, consellers i grups parlamentaris al Parlament i a Madrid. Amb tot, ha apuntat que “el cert trencament de la unitat és més aparent que real, i mentre no hi hagi una posició col·legiada del govern, que és la que realment val, qualsevol altra declaració que sigui parcial d’un dels representants del govern, té un valor relatiu”. Joan Tardà també ha fet una crida al PSC perquè no perdi “una gran oportunitat” per consolidar el seu projecte polític: “Si el PSC no se’n surt després de vint-i-cinc anys d’estar a l’oposició, haurà demostrat que el seu projecte històric no és assumible. El PSC s’ho juga tot com a partit, perquè si no aconsegueix que l’Estatut aprovat per l’esquerra espanyola es desplegui i es compleixi, el PSC haurà fracassat en el seu projecte històric d’encaixar Catalunya amb Espanya amb un projecte federal”.

Finalment, en referència a les polèmiques declaracions de Celestino Corbacho, Tardà ha assegurat que “Montilla no ha de sortir a desautoritzar-lo perquè ell ara està al servei de la Generalitat i no del partit”, i ha destacat que aquestes declaracions poden ser fruit de “l’enfrontament soterrat entre Corbacho i Montilla”. A parer de Tardà, “sembla que el ministre de Treball hagi fet una mala passada a un sector del PSC avui dia hegemònic que representa Montilla”.