lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 d’agost, 2008

Molts polítics planten la Universitat Catalana d'Estiu per evitar tensions

Aquest divendres arrenca la XL Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent. Montilla, Tresserras, Castells i els expresidents Maragall i Pujol han refusat la invitació per motius diversos La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) 2008 pot ser una bassa d’oli en termes de política catalana. En l’edició anterior, Prada de Conflent es va convertir en un aparador fantàstic per a tots els corrents crítics i per a excàrrecs empipats amb els seus respectius partits. La llibertat que ofereix aquesta Universitat per expressar-se, i el fet que a l’estiu qualsevol declaració política acaba transcendint més del normal, va fer que un any més, de l’auditori del Liceu Renouvier en sortissin picabaralles i acusacions entre membres d’un mateix partit i també entre formacions.

Però enguany, amb el programa oficial en mà, regnarà la pau. Només la llei d’Educació i la tercera hora de castellà, qüestions que sortiran amb la visita del conseller Ernest Maragall, poden trencar la unitat i serenor que ara regna entre les forces polítiques de tradició catalanista fruit del fracàs de la negociació del finançament.

Vacances, agenda... La resposta és no Però la UCE prometia més si no fos per les plantades d’alguns polítics convidats. La UCE s’ha trobat amb el no del president de la Generalitat, José Montilla, que no ha concretat els motius de la seva absència, i el dels expresidents Pasqual Maragall, per motius d’agenda relacionats amb la fundació per a la recerca sobre l’Alzheimer que presideix. Tampoc hi serà Jordi Pujol, que treballa en la redacció de les seves memòries.

Pel que fa a consellers, repeteixen el republicà Josep Huguet i la socialista Marina Geli. El conseller d’Economia, Antoni Castells, havia estat convidat a un curs sobre economia, on s’esperava una reflexió a fons sobre la crisi del finançament. Tot i la insistència de l’organització, la resposta ha estat negativa, sense massa explicacions.

Tresserras no debatrà sobre els museus Un dels punts calents serà el debat Empúries: cent anys d’excavacions, en què participa el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Pere Izquierdo, nomenat per ERC. Izquierdo es va manifestar en contra de la proposta de conselleria de Cultura per reordenar el sector dels museus, que inclou la desaparició de la seu central del Museu d'Arqueologia de Catalunya per integrar-lo en un museu que englobi totes les ciències socials que estudien el passat. També hi intervindrà el catedràtic de la UB Joan Sanmartí, una de les veus que va liderar l’oposició al pla. Finalment, la conselleria va asserenar temporalment els ànims obrint un procés de debat que ha de culminar al principis del 2009.

El conseller Joan Manuel Tresserras havia estat convidat al debat, però ha refusat la invitació perquè es troba de vacances. Curiosament, el secretari de Cultura, Eduard Voltas, de qui es diu que va ser el cervell del nou pla de museus, participarà dos dies després en l’acte Les oportunitats de la cultura catalana al món.

Les JERC tampoc no hi seran A banda dels actes oficials, la UCE sempre ha estat un entorn privilegiat per a molts polítics d’ERC, que hi troben un públic entusiasta. És per això que tradicionalment, les joventuts del partit hi ha muntat jornades d’actualitat i presentacions de llibres amb la presència de les primeres espases de l’aparell del partit. Però enguany, i després de molts anys d’èxit de públic en tots els seus actes, les JERC no s’han posat en contacte amb l’organització de la UCE. El 2007, les JERC van convidar Xavier Vendrell, Joan Tardà i Anna Simó, que van coincidir al Liceu Renouvier amb els corrents crítics d’Uriel Bertran i de Joan Carretero, aquests sí, convidats per la UCE.

No hi seran les JERC, però sí la JNC, que per primera vegada organitza unes xerrades sobre catalanisme al segle XXI i actualitat política de Catalunya, que aniran a càrrec del secretari general adjunt de CDC, Felip Puig.