lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 d’agost, 2008

Vandellòs II no va alertar de l'incendi ni el CSN ni els bombers

L’Associació Nuclear d’Ascó i Vandellòs, l’ANAV, no va alertar que hi havia foc a la sala de turbines de la central nuclear de Vandellòs II diumenge al matí. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va alarmar-se quan va veure que els nivells de producció d’energia havien caigut a zero i els Bombers de la Generalitat van assabentar-se’n a través de la trucada d’un tercer. Així ho va denunciar ahir el delegat del govern de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté, que va carregar contra Endesa i Iberdrola, les empreses que integren l’ANAV i que gestionen les centrals d’Ascó I i II i Vandellòs II.

De manera provisional, el CSN ha qualificat l’incident del diumenge de nivell 0 en l’escala internacional de successos nuclears, ja que es considera que no hi va haver perill. Tot i amb això, Sabaté va puntualitzar a aquest diari que “un incendi en la sala de turbines no és tan menor i no hauria d’haver passat”.

El responsable del govern català a Tarragona reclama a les elèctriques més esforços per garantir la seguretat de les instal·lacions, més col·laboració amb l’administració i més transparència. De fet, aquesta no és la primera vegada que l’ANAV no informa d’un succés. L’episodi de contaminació radioactiva a l’exterior d’Ascó I va trigar cinc mesos a fer-se públic. “Per què les centrals catalanes tenen més incidents que les de la resta d’Espanya? Per què no hi posen tots els mitjans materials i humans”, va criticar Xavier Sabaté.

Equip d’inspecció El CSN ha enviat un equip d’inspecció a Vandellòs II per verificar els motius de l’incendi i conèixer amb detall els danys que va produir. Les flames van començar a la caixa de connexions del generador elèctric i van afectar bàsicament la sala de turbines, una zona allunyada del reactor nuclear. Tot apunta que la combustió del foc va ser amb hidrogen, segons fonts del govern. De la seva banda, l’ANAV realitzarà inspeccions complementàries a fons d’altres equips com ara el generador principal, per assegurar-se que no estan danyats.

La central no es podrà posar en marxa fins que no acabin les reparacions i estarà parada durant diverses setmanes. En aquest sentit, el delegat del govern va recordar que “de tots els incendis en sales de turbines, la central nuclear que va trigar menys a posar-se en marxa va trigar sis mesos”.

Arran del sinistre, el CSN ha decidit convocar el comitè d’enllaç, format per les societats propietàries de nuclears. Inicialment la reunió estava prevista a finals d’any. VilaWeb/ElPunt: El govern exigeix als propietaris de les nuclears que no desatenguin més la seguretat

mentides i més mentides... i així, des del dia que les van fer... aquestes "fàbriques de xocolata"