lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de setembre, 2008

El 35% dels catalans, a favor de la independència segons un estudi del Cercle d'Estudis Sobiranistes

El Cercle d'Estudis Sobiranistes ha fet públic avui l'estudi 'Suport social a la independència de Catalunya (1991-2008)', que analitza vint-i-una enquestes publicades en els darrers divuit anys. Una de les conclusions que se n'extreu és que el 35% dóna suport a la independència, el 45% s'hi oposa i un 20% es mostra indecís. D'una altra banda, l'estudi també conclou que l'opció independentista és majoritària als municipis de menys de 10.000 habitants.

Segons l'estudi, les persones nascudes al Principat són favorables a la independència amb un 42,7%, mentre que les nascudes a Espanya s'hi mostren contràries amb un 68%. A més a més, aquells que fan servir la llengua catalana de forma habitual a casa són favorables a la independència amb un 43% i els que tenen l'espanyol com a llengua habitual en són contraris amb un 65,3%. El suport a la independència també varia segons el nivell d'estudis. Com més alt és, més a favor de la independència s'està, viceversa. Les persones amb estudis superiors hi són favorables amb un 40% i les que no en tenen, hi són un 57% en contra.

Pel que fa als partits amb què més simpatitzen els favorables a la independència, l'estudi conclou que CiU n'és el principal, tot i que no es tracta d'una formació obertament independentista.

L'estudi també assegura que 'com més freqüentment es llegeix la premsa escrita, més favorable s'és a la independència amb un percentatge de 39%.

L'únic grup de nouvinguts de fora de l'estat que és favorable a la independència és el col·lectiu de l'Europa de l'Est, amb un 32%. Els més contraris són els provinents de l'Amèrica Llatina, l'Europa Occidental i el Magrib, amb percentatges que oscil·len entre el 41% i el 45%. Els de la resta de l'Àfrica i els de l'Àsia mostren un alt percentatge d'indecisió.