lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 d’octubre, 2008

Batasuna es reorganitza a França per la por de ser il·legalitzada en aquest país

L'associació independentista basca Batasuna ha celebrat una assemblea general extraordinària amb el fi de reorganitzar-se davant el temor "d'un procés que la il·legalitzi" a França, segons ha dit el seu portaveu, Xabi Larralde.

Batasuna --il·legal a Espanya des del 2003 però no a França, on té estatut d'associació-- ha celebrat la seva assemblea a la localitat d'Ustaritze, al País Basc francès. Aquesta reunió té lloc després que les autoritats franceses detinguessin el mes de setembre passat 14 persones entre dirigents i membres de Batasuna, inclòs Larralde, i registressin minuciosament la seva seu a Bayona. Larralde i la resta dels detinguts van ser posats en llibertat posteriorment. "L'objectiu de l'assemblea general és posar les nostres tropes en marxa per garantir que el treball polític vagi endavant", ha dit Larralde davant un centenar de militants que han assistit a l'assemblea. Larralde ha expressat a més el seu desig que en aquest debat sorgeixin "noves figures" en el si de l'associació i "compartir responsabilitats".

Es tracta que Batasuna "no sigui asfixiada per la multiplicació de processos penals", segons ha declarat Larralde, qui considera que això podria conduir a "un procés d'il·legalització" o a la seva "dissolució" a França. "Aquest procediment no és fàcil per a l'Estat francès, que ja ha estat assenyalat amb el dit per la Comissió de Drets Humans de l'ONU i Human Rigths Watch per les seves pràctiques antiterroristes", ha declarat el portaveu de Batasuna.