lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 d’octubre, 2008

El documental sobre la repressió franquista a València, enllestit

Al documental 'El genocidi franquista a València', hi surt gent com Vicente Muñiz (els franquistes li van afusellar pare i mare el 1941, quan tenia sis anys); o com Pepita Chofre, néta del batlle republicà de Riola, apallissat a mort a la presó de València. El documental, promogut pel Fòrum per la Memòria del País Valencià, s'ha enllestit després de gairebé un any de feina, i avui es presenta a la Facultat de Comunicació de Blanquerna, que l'ha editat.

A la presentació, hi intervindran Vicente Muñiz i Pepita Chofre, que explicaran els fets viscuts quan eren infants; també el director del documental, Daniel López, el productor, Enric Calpena, i la presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià, Empar Salvador.

'El genocidi franquista a València' narra en 45 minuts l'horror viscut a València i en algunes poblacions més del País Valencià (per exemple, Paterna) durant la repressió franquista, que va ser especialment cruel en aquesta part del nostre país. Hi apareixen testimonis de familiars desapareguts, testimonis presencials dels afusellaments i tortures que van viure molts valencians del 1939 a mitjan dècada dels quaranta. Presentat a València el juny proppassat, encara inacabat, el documental es projecta avui a Barcelona en versió definitiva.

El punt de partença de la història són les fosses comunes que l'any 2006 es van descobrir al cementiri de València, on ja s'han identificat uns 26.000 cadàvers d'assassinats per la dictadura franquista, que constaven com a desapareguts.

El Fòrum del País Valencià ha presentat una denúncia a l'Audiència Nacional espanyola pels crims contra la humanitat perpetrats per les autoritats franquistes a València entre l'1 d'abril de 1939 i el 31 de desembre de 1945. Ara caldrà veure si el jutge Baltasar Garzón accepta la denúncia i obre un procés judicial.